ЄВРОСОЮЗ ЗАКЛИКАЄ ЯНУКОВИЧА НЕ ЗНИЩУВАТИ ДЕМОКРАТІЮ

П'ятниця, 17 вересня 2010, 18:44

Європейський союз наполягає на тому, щоб в Україні демонструвалася повага до демократії, верховенства права і прав людини.

Про це йдеться в заяві Євросоюзу в рамках постійно діючої ради ОБСЄ.

В ЄС нагадали обіцянку президента Януковича, яку він дав у квітні цього року, підтримувати плюралізм ЗМІ та забезпечити захист журналістів.

При цьому ЄС висловлює глибоку стурбованість з приводу зникнення українського журналіста Василя Климентієва в серпні.

"Ми вітаємо особисту зацікавленість президента Януковича в розслідуванні зникнення Климентієва, і його заклик до правоохоронних органів зробити все можливе, щоб його знайти. Ми будемо продовжувати звертати увагу на зміни в розслідуванні", - зазначається в заяві ЄС.

В ЄС впевнені, що вкрай важливо, щоб журналісти могли виконувати свою роботу без страху насильства і залякування. У цьому контексті в Європі висловили стурбованість з приводу останніх повідомлень про випадки насильства та переслідування стосовно працівників ЗМІ.

ЄС сподівається на прогрес в усіх незавершених розслідуваннях у нових і старих кримінальних справах, що стосуються журналістів, зокрема, пов'язаних з вбивством Георгія Гонгадзе.

В Європі вітають запланований візит представника ОБСЄ з питань свободи засобів медіа Дуні Міятович до Києва 11 і 12 жовтня з метою збору з перших рук інформації про становище свободи ЗМІ від усіх зацікавлених сторін, у тому числі представників уряду, громадянського суспільства та журналістів.

ЄС висловлює надію на плідну співпрацю з українською владою своєї місії і знову заявляє про свою прихильність до поглиблення відносин з Україною.

Заяву підтримали 27 країн ЄС, а також Турція, Хорватія, Македонія, Ісландія, Албанія, Вірменія, Андорра, Сербія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування