Януковича і Литвина закликають переписати мовний проект

Неділя, 26 вересня 2010, 12:29
Вчена рада Національного університету "Києво-Могилянська академія" вважає законопроект про мови неконституційним і пропонує зняти його з розгляду Верховної Ради.

Відповідна ухвала ради направлена президентові Віктору Януковичу і спікеру Володимиру Литвину.

Вчена рада зазначає, що концепція даного законопроекту, і більшість його ключових норм суперечать Конституції, рішенню Конституційного суду від 14 грудня 1999 року та ґрунтується на довільному тлумаченні Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов.

"Весь зміст законопроекту дає підстави стверджувати, що в разі його прийняття як фактично закону російської мови, російській буде надано статус другої державної мови, що суперечить Конституції", - йдеться в ухвалі.

"Запровадження в Україні статусу мов і порядку їх застосування, не передбачених ст.10 Конституції, є порушенням основного закону, яке слід кваліфікувати як зазіхання на засади конституційного ладу в Україні", - вважають в університеті.

У виші нагадують, що згідно з результатами Всеукраїнського перепису 2001 року, рідною назвали російську мову 29,6 % населення, а не "більшість громадян України".

"Законопроект цілковито руйнує освітню практику, що склалася в Україні після прийняття в 1989 році "Закону про мови в Українській РСР", - зазначається в документі.

"Запровадження принципу вільного вибору мови навчання (та ще й "у будь-який час періоду навчання") провокує конфліктність на мовній основі усередині навчального закладу, серйозно ускладнює організацію навчального процесу, потребує бюджетних асигнувань для збільшення числа педагогічних кадрів та розширення матеріальної бази", - вважають в "Могилянці".

В ухвалі сказано, що законопроект не враховує принципової вимоги Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов стосовно того, що "охорона і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинні зашкоджувати офіційним мовам і необхідності вивчати їх".

В НаУКМА пропонують розробити концептуально інший, новий законопроект за участі фахівців, а не представників окремих політичних сил.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...