Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Визнати результати виборів недійсними неможливо - КВУ

Понеділок, 1 листопада 2010, 10:02

Визнати результати місцевих виборів недійсними буде неможливо, каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Відповідно до чинного законодавства визнати результати виборів недійсними неможливо. Ні на рівні області, ні міста, ні села", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело" у день виборів.

"Вибори можуть бути визнані недійсними лише на рівні окремої виборчої дільниці", - додав він.

За словами глави Комітету виборців, порушення на цих виборах "є, але вони не носять системного характеру".

"Найбільше порушень пов'язані з бюлетенями. На кожне місто, на кожне село бюлетені друкувалися окремо. Учора (в суботу) увечері або навіть уночі була скасована реєстрація окремих депутатів або політичних сил, як приклад, скасування "Батьківщини" у Львові", - зазначив Черненко.

"Тому на цих дільницях не встигли проставити печатки "вибув" на бюлетенях. Члени виборчих комісій продовжували ставити ці печатки вже після відкриття дільниць, що є порушенням з погляду законодавства. Але іншого вибору у комісій просто не було", - додав він.

Черненко сказав, що "на окремих дільницях привезли менше бюлетенів, ніж належало, на окремих - більше, було й таке, що бюлетені переплутували й привозили на інші дільниці".

"Це пов'язане з тим, що на місцевих виборах немає централізованого друку й розвезення бюлетенів. У кожному населеному пункті це робиться по-своєму", - пояснив голова КВУ.

Великі черги на дільницях він пояснив тим, що вибори проходили одразу в декілька органів влади й виборець повинен був заповнити одразу декілька бюлетенів. "Були проблеми недопуску спостерігачів на дільниці. Однак вони, найчастіше, вирішувалися після нашого втручання", - зазначив Черненко.  

"Підбивши підсумок, можна сказати, що для цих виборів, як і всіх інших в Україні, характерні підвищений розпал пристрастей і сильна політична боротьба. Тому відносно невеликі порушення можуть бути вибухонебезпечні. Масових порушень ми не бачили", - заявив він.

За словами Черненка, найбільше інформації про порушення в КВУ надходить із Київської, Одеської, Харківської областей. "Інформацію потрібно "фільтрувати", можливі провокації", - додав він.

На запитання, як оцінять вибори міжнародні спостерігачі, він зазначив, що "міжнародні спостерігачі бувають різні: частина міжнародних виборців приїхала на замовлення окремих кандидатів або політичних сил".

"Одні спостерігачі оцінять вибори дуже добре, інші скажуть, що вони були дуже брудні. Потрібно дивитися, хто сказав, яку організацію він представляє. Спостерігачі, які представляють такі авторитетні організації, як ОБСЄ або Раду Європи, робити офіційних заяв, швидше за все, не будуть", - додав голова КВУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...