Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Партія регіонів готує парламентські вибори на 2011 рік?

Середа, 3 листопада 2010, 08:49

Конституційний Суд у найближчий місяць назве дату наступних парламентських виборів.

Нова виборча кампанія може стартувати вже на початку наступного року, пише газета "Дело", посилаючись на експертів.

КС 2 листопада визнав невідкладним розгляд питання про дату наступних парламентських виборів. Таке формулювання означає, що суд скоротить строк розгляду з належних 3-х до 1-го місяця. Тобто, уже до 1 грудня цього року має стати зрозуміло, коли будуть нові вибори.

Такий поспіх може бути пов'язаний із наміром Партії регіонів провести ці вибори вже у 2011 році, а не в 2012-му, пише газета. На її думку, високий результат представників влади на місцевих виборах підштовхує пропрезидентську команду до закріплення успіху.

Про те, що варіант виборів у 2011 році влада реально розглядає, свідчить і остання заява представника президента у Верховній Раді, депутата від Партії регіонів Юрія Мірошниченка. На його думку, немає підстав говорити про парламентські вибори в 2012 році.

"Конституція України передбачає строк повноважень Верховної Ради чотири роки. І якщо не буде внесено змін до Конституції, подобається це нам чи не подобається, ми повинні йти на вибори", - констатував парламентар.

Реальним проведення виборів в 2011 році вважає й низка експертів.

"Раніше Партія регіонів схилялася до проведення парламентських виборів у 2012 році, але зараз, наскільки мені відомо, розглядається також і інший варіант розвитку подій - вибори в 2011 році. До цього "регіонлів" може підштовхувати успіх на місцевих виборах", - сказав політолог, професор Олексій Гарань.

Політолог Тарас Березовець також упевнений, що на хвилі успіху Партія регіонів може поліпшити свої позиції в парламенті. При цьому він прогнозує, що вибори відбудуться не навесні, а восени 2011 року - рівно через 4 роки після минулої парламентської кампанії.

Експерт пояснює: восени 2011 року будуть підходити строки відкриття низки інфраструктурних об'єктів у рамках підготовки до чемпіонату Євро-2012, які допоможуть владі набрати електоральні окуляри.

Екс-суддя Конституційного Суду Микола Козюбра упевнений, що проведення парламентських виборів у 2011 році відповідає чинній Конституції. Якщо ж суд відкладе вибори в парламент на 2012 рік - це буде суто політичним рішенням, вважає суддя.

У самій Партії регіонів поки не сформована єдина думка щодо дати виборів. Як заявив голова парламентського комітету з правосуддя Сергій Ківалов, "Верховна Рада вповноважена працювати повний 5-річний термін - до 2012 року включно".

Втім, не виключають і проведення виборів у парламент у 2015 році, одночасно з президентською кампанією. Серед прихильників такого варіанта, наприклад, - нардеп від Партії регіонів Валентин Зубов, який пройшов у Раду за списком Блоку Тимошенко. На його думку, часті вибори обтяжливі для економіки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...