Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС почав думати, чи правильно вибирати ВР через два роки

Вівторок, 9 листопада 2010, 10:57

Конституційний Суд почав розгляд справи про перевірку конституційності проведення чергових виборів парламенту в останню неділю жовтня 2012 року.

Як повідомляє "Ukranews.com" із посиланням на прес-службу КС, суд почав розглядати справу у формі письмового слухання о 10:00.

КС за поданням Верховної Ради перевіряє на відповідність статтям 157 і 158 Конституції законопроект про внесення змін до Конституції, яким пропонується закріпити в перехідних положеннях Основного закону, що чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.

Стаття 157 Конституції передбачає, що Основний Закон не може бути змінений, якщо зміни передбачають скасування або обмеження прав і свобод громадянина і якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України.

Відповідно до положень статті 158, якщо законопроект про внесення змін до Конституції розглядався Верховною Радою і не був прийнятий, то він повторно може бути поданий у парламент не раніше ніж через рік від дня ухвалення рішення по цьому законопроекту.

Після ухвалення КС рішення щодо повернення Конституції в редакції 1996 року виникла дискусія про те, коли мають пройти чергові парламентські вибори.

Редакція Основного закону 2004 року передбачала, що чергові вибори Верховної Ради проводяться в останню неділю останнього місяця 5 року повноважень парламенту, а за Конституцією 1996 року - в останню неділю березня 4 року повноважень.

Тому Верховна Рада попросила КС дати оцінку законопроекту про внесення змін до Конституції, яким пропонується закріпити в перехідних положеннях Основного закону, що чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування