Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США БУЛИ ГОТОВІ ОБСТРІЛЯТИ "ФАЇНУ" З УКРАЇНЦЯМИ НА БОРТУ

Субота, 11 грудня 2010, 11:55

Американці були готові відкрити вогонь по судну Фаїна з українськими моряками на борту, яке в 2008 році захопили сомалійські пірати.

Про це йдеться в рекомендаціях Державного секретаря США Кондолізи Райс від 27 вересня 2008 року, надісланих американському посольству в Україні, які наводить Wikileaks.

Згідно з документом, американське посольство мало провести бесіду з українською владою щодо судна Фаїна.

В директивах зазначається, що представники посольства мають дізнатися про позицію української влади щодо можливої військової операції США, щоб не дозволити піратам доставити в Сомалі захоплений вантаж.

"Така операція може включати вогонь по судну або по обладнанню, за допомогою якого відбуватиметься розвантаження, або захоплення самого судна. Підкресліть, що ми розглядаємо такий крок як останній можливий для того, щоб не дозволити спустити вантаж на берег", - зазначається в рекомендаціях.

"Якщо пірати будуть просто тримати судно заради викупу, як вони це робили в минулому, ми не будемо вдаватися до такої операції", - сказано в директивах держсекретаря США.

"Тим не менше, зазначте, що США залишає за собою право вдатися до термінових дій, якщо вважатиме за потрібне", - йдеться в рекомендаціях.

Також Райс в документі зазначила: "Ми, звичайно, розуміємо, що захоплення судна складає ризик життям членів команди, тому ми дуже зацікавлені в позиції України щодо такої операції".

Також представникам посольства доручається попросити інформацію про специфікації судна

"У бесіді, будь-ласка підкреслюйте, що на цьому етапі ми лише збираємо інформацію щодо позиції зацікавлених сторін. Дуже важливо бути впевненими, що вантаж з Фаіни не потрапить до Сомалі. Ми готові обговорити спільні дії з країнами, яким належить команда та судно, щоб не допустити це", - сказано в документі.

Як відомо, Фаїна перевозила українські танки Т-72. Згідно із твердженнями української сторони, танки направлялися в Кенію. Однак американці заявляли, що кінцевою метою вантажу є Південний Судан.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування