Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В оточенні Тимошенко кажуть, що "екологічні" гроші лежать, де треба

Четвер, 16 грудня 2010, 10:22

В оточенні екс-прем'єра Юлії Тимошенко наполягають, що 3 млрд грн., отриманих від Японії в рамках Кіотського протоколу, були повернуті на казначейські рахунки.

За словами співрозмовника газети "Комерсант-Україна" в оточенні Тимошенко, станом на 12 листопада ця інформація підтверджувалася даними Держказначейства.

"Ці кошти ніколи не пропадали зі спецрахунків і лежать там зараз, що може підтвердити Держказначейство", - розповів співрозмовник видання.

"Цю інформацію називає достовірною і міжнародний аудитор - компанія BDO, яка провела свою перевірку за запитом японської сторони ще в травні", - додав він.

"Ми вважаємо обвинувачення ГПУ й нинішнього Кабміну політичними й необґрунтованими і будемо вимагати проведення альтернативного аудиту", - наголосив співрозмовник газети.

Як відомо, 15 грудня Генпрокуратура висунула Тимошенко обвинувачення у справі про нецільове використання Кабміном коштів, отриманих від продажу квот на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу.

У ГПУ впевнені, що ці кошти не пішли на реалізацію екологічних програм, як передбачає ст. 17 Кіотського протоколу, а були перераховані в Пенсійний фонд.

Уряд Тимошенко підписав угоду про передачу 30 млн одиниць установленої кількості (ОУК; відповідає 1 т СО2) у рамках Кіотського протоколу між Нацагентством екологічних інвестицій і японською Організацією з розробки нових енергетичних і промислових технологій (NEDO) у січні 2009 року, а вже в березні Японія перерахувала на рахунки Держказначейства більше 3 млрд грн (320 млн євро).

Першим занепокоєність із приводу відсутності цієї суми на рахунках Держказначейства напередодні приїзду японської делегації у квітні цього року висловив президент Віктор Янукович. Однак тоді уряд продемонстрував членам делегації виписку з держказначейського рахунку, яка підтверджує наявність перерахованих Україні коштів.

Після від'їзду японської делегації ГПУ порушила кримінальну справу про нецільове використання у 2009 році бюджетних коштів, отриманих від продажу вуглецевих одиниць. За даними слідства, колишні чиновники Кабміну, Мінфіну й Держказначейства "незаконно змінили цільове призначення коштів" спецфонду держбюджету на суму 2,3 млрд грн.

У жовтні розтрату підтвердили результати аудитів, проведених Контрольно-ревізійним управлінням і міжнародною компанією Trout Cacheris.

Відповідно до їхніх звітів, 200 млн євро були безповоротно перераховані на рахунки Пенсійного фонду. 90 млн євро із решти 120 млн євро ГПУ своїм приписом повернула на рахунки Держказначейства з депозиту Міністерства охорони навколишнього природного середовища в Укрексімбанку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: