Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хорошковський пояснив, чому пішов із впливового місця

П'ятниця, 17 грудня 2010, 10:39

Валерій Хорошковський подав заяву про відставку з посади члена Вищої ради юстиції в листопаді, після поїздки до Брюсселю й зустрічі з європарламентарями.

Про це він розповів газеті "Комерсант-Україна", коментуючи своє звільнення з посади члена ВРЮ.

"Спілкуючись із депутатами Європарламенту і в Києві, і в Брюсселі, я заявляв про те, що в рамках антикорупційної кампанії, розпочатої президентом, моє перебування у ВРЮ є корисним, бо основною функцією, дорученою мені президентом, було вивчення кандидатів на керівні посади в судових органах з погляду наявності корупційної складової в їхній попередній діяльності", - заявив він.

"Водночас, я говорив, що, якщо для європейського співтовариства дане суміщення посад суперечить загальноприйнятій європейській практиці, для мене не буде жодних проблем написати заяву за власним бажанням. Що й було зроблено", - пояснив Хорошковський.

Як відомо, у четвер, 16 грудня, президент Віктор Янукович підписав указ про звільнення голови СБУ Валерія Хорошковського від виконання обов'язків члена Вищої ради юстиції - за бажанням самого Хорошковського.

Джерела "Комерсанта" стверджують, що питання про нового члена ВРЮ буде розглянуте протягом тижня.

Основною кандидатурою на цю посаду, як пише видання, є голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Леонід Фесенко.

Цю інформацію побічно підтвердив і глава парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов (Партія регіонів): "Ні працівника міліції, ні СБУ, ні прокуратури, думаю, президент не призначить. Це буде або чинний суддя, або суддя у відставці", - сказав він.

У Вищу раду юстиції Хорошковський був призначений Януковичем за президентською квотою 31 травня 2010 року.

Це рішення викликало обурення серед опозиціонерів і журналістів, зокрема - представників телеканалу ТВi, який на той час почав судитися за частоти з приналежної UA Inter Media Group, яка належить Хорошковському.

Суть претензій зводилася до того, що, будучи членом ВРЮ - органу, який відповідає за формування суддівського корпусу в країні, - він може вплинути на суддів, яки ухвалюють рішення в цій справі. Телеканал намагався оскаржити указ президента про призначення Хорошковського в Окружному адміністративному суді Києва, але не досяг у цьому успіху.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування