У Польщі констатували: Путін нехтує роллю України у Другій світовій війні

Вівторок, 21 грудня 2010, 11:02

Польська газета "Жечпосполіта" пише, що російський прем’єр Володимир Путін відкрито нехтує історичною роллю України у Другій світовій війні.

Мається на увазі його заява в телерозмові з росіянами щодо спільної з Україною перемоги над Гітлером, що "виграли б і самі, бо ж ми – країна переможців", передає Радіо "Свобода".

Польське видання зазначає, що така заява Путіна викликала обурення українських ветеранів війни, представників Компартії України, опозиції – однак лідери української держави не відреагували на неї.

Як пише "Жечпосполіта", президент Віктор Янукович, котрий часто "гостює" в Москві, та його прем’єр-міністр Микола Азаров, "народжений у Росії", мовчать із приводу відкритих "неґацій" Путіна щодо історичної ролі України.

Польське видання наводить думки експертів, котрі вважають, що Путін "поставив Януковича та Азарова у дуже незручну ситуацію, бо дає зрозуміти, що не готовий навіть до символічних компромісів із українцями".

А Янукович, як виділяє газета слова політолога Антона Борковського, "наробив уже стільки поступок Росії, незважаючи на те, що вони могли б загрожувати його інтересам".

Борковський також вважає, що тепер українські історики мали б саме з підказки Путіна змінити підручники з історії України, бо, за словами російського прем’єра, "у 1941-45 роках була російсько-німецька війна, а не війна СРСР із Третім рейхом".

Як відомо, Путін заявив, що Росія перемогла б у Великій вітчизняній війні, бо вона – "країна переможців".

Українські ветерани війни написали у відкритому листі до Путіна, що він "ображає пам’ять полеглих у Другій світовій війні", намагається завдати їм болю, "принизити і образити Україну".

Опозиція вимагала від влади відповісти на нехтуванням Путіним багатомільйонними українським жертвами у Другій світовій, однак офіційної реакції на слова Путіна не було.

У МЗС лише заявили, що перемога у Великій вітчизняній війні є перемогою всіх народів СРСР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування