Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В українській бібліотеці в Москві шукають екстремізм

Четвер, 23 грудня 2010, 17:46

З Бібліотеки української літератури в Москві вилучено більш як 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи.

Про це повідомила директор бібліотеки Наталія Шаріна, повідомляє УНІАН.

За її словами, вилучення літератури здійснював Відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії, створений к березні 2008 року.

Як сказала Шаріна, співробітники міліції в електронному каталозі набрали слово "націоналізм" і вилучили всі видання, в яких було знайдено це слово.

Шаріна підкреслила, що міліція запропонувала співробітникам бібліотеки знайти на полицях всі книги, які показав каталог, а на запитання: "Чому ви не зробите це самі?", було сказано: "Ви хочете, щоб ми перевернули бібліотеку і всі книги були на підлозі?".

За її словами, з її кабінету були вилучені недавно одержані книги, зокрема від Посольства України в Росії.

Шаріна зазначила, що на запитання про підстави для вилучення книг слідчі повідомили, і це записано у протоколі обшуку, що "література вилучається для проведення психолого-лінгвістичної експертизи".

Відповідаючи на запитання, чи можуть ці події бути пов`язані з нещодавніми міжнаціональними безладами у Москві, Шаріна сказала: "Якщо в усьому, що відбувається, шукати крайньою Бібліотеку української літератури, державну установу культури міста Москви, то, вибачте, я вважаю, що це… Якщо за все має відповідати Бібліотека української літератури, тоді це говорить про небажання і невміння певних структур".

Вона пояснила, що відповідно до статті 13 федерального закону "Про протидію екстремістській діяльності", екстремістською літературою визнано ту література, яку оприлюднено на офіційному сайті Міністерства юстиції РФ

"Жодного видання, жодної книги, що входить до цього списку, у нас немає і не знайдено. Тому, якщо ми говоримо про порушення даного закону, тут до нас ніяких претензій немає", - сказала вона.

За словами Шаріної, виїмку міліція здійснила на підставі постанови про проведення обшуку 21 грудня, який проходив 9 годин, причому 18 і 19 грудня про це повідомили деякі російські ЗМІ.

Зокрема, серед вилучених книги про митрополита Андрія Шептицького, про ОУН-УПА, про діяльність руху "Пора", а також газети "Нація і держава", "Шлях перемоги", "Українське слово".

До цього списку також потрапило видання "Національна безпека України" тощо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: