У МЗС порівняли церемонію вручення Нобеля з фуршетом

Четвер, 9 грудня 2010, 09:32

Міністерство закордонних справ знову відкидає звинувачення у саботуванні церемонії вручення Нобелевської премії миру в Осло 10 грудня.

Про це УНІАН сказав директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

"МЗС України в черговий раз рішуче відкидає звинувачення у саботуванні церемонії вручення Нобелевської премії миру та підкреслює, що посол України в Швеції, який також був запрошений на вручення Нобелевської премії з фізики, медицини і літератури, що зовсім не пов’язано з політикою, також не візьме участь у церемонії через участь у нараді послів у Києві", - сказав Волошин.

Він наголосив, що посол України в Норвегії не є також постійним представником при Нобелівському комітеті і відвідання протокольних заходів, які організовує комітет, не належить до його прямих обов’язків.

"Коли МЗС планувало дату проведення наради послів у Києві, то останнє, що бралося в розрахунок, які фуршети, прийоми та церемонії будуть вимушені пропустити українські посли через приїзд до України", - сказав Волошин.

"Хотілося б наголосити, що рівень відданості України стандартам європейської демократії вимірюється зовсім не кількістю келихів шампанського, які посол України в тій чи іншій державі вип’є на тому чи іншому протокольному заході", - додав дипломат.

У коментарі "Інтерфакс-Україна" Волошин заявив, що Єврокомісія не буде ухвалювати жодних рішень щодо України у зв'язку з її неучастю у церемонії вручення Нобелівської премії миру.

"За наявними у нас даними, Європейська комісія не ухвалювала жодного рішення і не має наміру його ухвалювати щодо заклику до України реагувати на ситуацію, що склалася навколо Нобелівської премії", - сказав він.

Як відомо, ЄС розкритикував рішення низки країн не брати участі у церемонії вручення Нобелівської премії миру в Осло 10 грудня.

Україна - одна з 19 країн, які "з різних причин" відмовилися взяти участь у церемонії нагородження китайського дисидента Лю Сяобо премією миру.

Директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин заявляв, що посол України в Норвегії не зможе прибути на церемонію, оскільки цього дня, 10 грудня, в Києві відбудеться нарада послів.

Пізніше з'ясувалося, що нарада відбудеться 14-16 грудня.

Крім України, бути присутніми на церемонії відмовилися Росія, Казахстан, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В'єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба і Марокко.

У Російському МЗС також пояснили відсутність представника Росії на церемонії тим, що "посла просто не буде в цей момент в Норвегії".

Раніше китайська влада закликала країни бойкотувати церемонію нагородження Лю Сяобо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...