Письменниця Марія Матіос заявляє, що силовики влаштували на неї "лови"

Середа, 12 січня 2011, 12:48

Письменниця Марія Матіос заявляє про політичне переслідування її з боку Генеральної прокуратури.

З цього приводу вона звернулася з відкритим листом до генпрокурора Віктора Пшонки.

Матіос пише, що з кінця минулого року її "публічна діяльність, а саме – письменницька творчість" потрапила у сферу зацікавлення Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ.

За словами письменниці, 17 грудня працівники Шевченківського райвідділу внутрішніх справ Львова за дорученням ГПУ розшукували її у видавництві "Піраміда", щоб вилучити з продажу примірники книги Матіос "Вирвані сторінки з автобіографії", яка визнана "Книгою року-2010".

При цьому, зазначає авторка, міліціонери відмовилися показувати працівникам видавництва документи, а після телефонної розмови лише з відстані продемонстрували "якесь доручення та ксерокопії сторінок" книги Матіос.

"Історія незалежної України не знає жодного факту намагання вилучити книжки Шевченківського лауреата з продажу силами правоохоронних органів та ще в такий "оригінальний" спосіб!", - вказує письменниця.

"Який стосунок до мене та до моєї творчості мають правоохоронні структури, зокрема, Міністерство внутрішніх справ, дільничні інспектори якого із посиланням на розпорядження генерального прокурора опитують мешканців тих будинків у Києві, де моя родина мешкала свого часу, змушуючи їх підписувати відповідні свідчення щодо мене?", - запитує Матіос.

За її словами, 11 січня цього року працівник міліції Печерського району Києва робив обхід будинку, в якому родина Матіос наймала квартиру "ще за царя Гороха", і розшукував "громадянку М. Матіос", демонструючи її колишнім сусідам розпорядження генпрокурора та ксерокопії сторінок книжки письменниці.

"Такі дії працівників правоохоронних органів мають всі ознаки шантажу та безпідставного психологічного тиску. І я їх розцінюю як неприпустимі з точки зору здорового глузду та професіоналізму їхніх виконавців, а також як такі, що принижують мою людську честь, гідність і моє письменницьке ім’я, створюють дискомфорт моїй родині та близьким", - заявляє письменниця.

Матіос наголошує, що таких дій не розуміють і її літературні агенти та перекладачі в Америці, Німеччині, Франції, Ізраїлі та інших країнах, які про це "знають із преси".

Письменниця зазначає, що якщо ГПУ чи МВС хочуть обговорити з нею "літературні чи будь-які інші теми", то "у час новітніх технологій та високопрофесійних українських "шерифів" у Києві у кліп ока можна знайти відому людину, без демонстрації м’язів і психологічного тиску", а не влаштовувати на неї протягом місяця "лови".

Марія Матіос відома як автор книг "Солодка Даруся", "Нація", "Життя коротке" та інших.

У грудні 2010 року ветерани Великої Вітчизняної Війни звернулися до прокуратури з вимогою вилучити з продажу її книгу "Вирвані сторінки з автобіографії" на підставі того, що письменниця порівнює пам'ятник перемоги у столиці з фалосом.

Між тим, днями письменник Сергій Пантюк повідомляв про обшук у помешканні письменницького подружжя Марини Брацило та Юрія В. Ноги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування