Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радіація у воді навколо Фукусіми в 1250 разів вище норми

Субота, 26 березня 2011, 17:34

В океанській воді навколо пошкодженої в результаті землетрусу і цунамі японській АЕС "Фукусіма-1" виявлено радіоактивний йод у кількості, що в 1250 разів перевищує норму.

Як повідомляє влада Японії, заміри радіаційного поля були проведені на відстані 300 метрів від берега, передає Бі-Бі-Сі.

Також значно, майже в 10 тисяч разів, підвищений рівень радіації у воді в одному з реакторних приміщень.

Представники оператора аварійної АЕС - компанії Tokyo Electric Power Company (TEPCO) - вважають, що причиною високого рівня радіації може бути пошкодження оболонки активної зони реактора. Проте остаточно підтвердити цю версію фахівці поки не можуть.

Тим часом, перевірка двох японських туристів, що прибули в Китай з Токіо, виявила на їх одязі і багажі підвищений рівень радіації, і вони були направлені до лікарні.

Крім того, радіоактивні речовини з АЕС "Фукусіма-1" виявлено в суботу північно-східній китайській провінції Хейлунцзян, що межує з Росією, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на офіційні джерела.

У повідомленні наголошується, що радіоактивні речовини виявлені в повітрі в північно-східній частині провінції, проте їх зміст "вкрай незначний".

Разом з тим, МАГАТЕ направляє до Японії нові групи експертів для допомоги в умовах ядерної аварії на АЕС "Фукусіма-1", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Водночас у найбільших містах Німеччини в суботу пройшли масові акції протесту проти атомної енергетики.

 За даними поліції, в Берліні на вулиці вийшли понад 50 тисяч чоловік. Масові мітинги і марші відбулися також у Гамбурзі, Кельні, Мюнхені, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Учасники акцій вимагали від влади країни негайно відмовитися від розвитку атомної енергетики у зв'язку з її потенційною небезпекою для навколишнього середовища і здоров'я людини. Маніфестації були організовані екологічними активістами у зв'язку з подіями в Японії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування