В Азарова розширили загрози в новій військовій доктрині

Четвер, 14 квітня 2011, 12:03

Кабмін у середу прийняв нову військову доктрину країни, у якій прописаний позаблоковий статус України.

Доктрина має бути уведена указом президента Віктора Януковича, пише Комерсант-Україна.

Нинішня доктрина, як і попередня, затверджена в 2004 році указом президента Леоніда Кучми, має оборонний характер.

"Україна не вважає жодну державу (коаліцію держав) своїм військовим супротивником, але вважатиме потенційним військовим супротивником ту державу, дії або наміри якого міститимуть ознаки загрози застосування військової сили проти України",- говориться в документі.

"Доктрина достатньо збалансовано описує загрози, але я б не переоцінював прагнення домогтися вкрай вишуканих формулювань, тому що від точності загроз, що прописуються, жодним чином не залежить ефективність реагування на них",- сказав експерт Центру досліджень армії, конверсії й роззброювання Сергій Згурец. 

У документі приводяться не тільки зовнішньополітичні ризики виникнення військових конфліктів, але й внутрішні.

Тепер, крім проявів сепаратизму усередині країни, загрозою вважається "втручання у внутрішні справи, яке здійснюється за допомогою інформаційного впливу, економічного тиску, фінансової й моральної підтримки окремих політичних сил, неурядових організацій", чия діяльність направлена на дискредитацію влади. 

У новій доктрині чітко прописаний позаблоковий статус України, який держава обрала влітку минулого року, тим самим відмовившись від перспективи вступу в НАТО.

Розроблювачі документа припускають, що Україна може бути утягнута у військовий конфлікт між іншими державами. Крім того, можливі такі варіанти, як виникнення збройного конфлікту на її кордоні або "переростання внутрішньої нестабільності в збройний конфлікт усередині держави".

При цьому в доктрині визначаються 3 види військових конфліктів: збройний - прикордонні конфлікти, зіткнення усередині країни, наприклад з метою створення "нових адміністративно-територіальних утворень і надання їм певних повноважень"; локальна війна - на Україну нападає одна країна, регіональна війна - на Україну нападають дві й більше держав.

У випадку якщо в Україні зрозуміють, що військовий конфлікт неминучий, держава діятиме ненасильницькими методами. А саме: підвищить активність в інформаційному просторі, звернеться по допомогу в Ради Безпеки ООН і до "впливових держав", введе режим надзвичайного стану.

Крім того, Україна "демонструватиме власну обороноздатність, готовність і рішучість відбити агресію, здатність нанести потенційному агресору неприйнятні втрати". 

Початком військового конфлікту усередині країни будуть уважатися: "будь-які дії (акції) не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, які направлені на захоплення влади або зміна конституційного ладу шляхом насильства; виникнення міжнаціональних або міжконфесійних зіткнень; блокування або захоплення особливо важливих об'єктів або території, що супроводжуються насильством над громадянами; дезорганізація діяльності органів державної влади й місцевого самоврядування". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування