Українську правозахисницю не впустили в Білорусь

Середа, 20 квітня 2011, 10:22

Білоруські прикордонники зняли українську правозахисницю Марину Цапок із потяга "Київ-Мінськ" у ніч на 20 квітня.

Як повідомляє правозахисний центр "Весна", дівчина прямувала до Білорусі для надання допомоги Міжнародній спостережній місії Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі.

Однак її перепровадили на приміський потяг до Чернігова, повідомляє організація.

"Це не перший випадок, коли членів Міжнародної спостережної місії депортують", - уточнює правозахисний центр.

Так, 9 березня українського правозахисника Максима Кицука зняли з поїзда "Київ-Мінськ". Співробітники Гомельського прикордонного загону повідомили йому, що його прізвище значиться в базі даних Прикордонної служби з позначкою "В'їзд заборонено". Кицука депортували назад до України.

16 березня був затриманий голова Міжнародної спостережної місії Комітету міжнародного контролю за ситуацією із правами людини в Білорусі Андрій Юров. Білоруська влада повідомили правозахиснику, що 4 березня він внесений до списку осіб, перебування яких небажане на території Білорусі.

Йому було видано припис протягом 24 годин покинути Білорусь. Юров покинув Білорусь уранці 18 березня.

Міжнародна спостережна місія із моніторингу прав людини в Білорусі почала роботу в Мінську 27 грудня. Вона була створена представниками неурядових організацій країн ОБСЄ та міжнародних громадських мереж і організацій.

Вона здійснює моніторинг загальної ситуації з дотриманням фундаментальних прав людини в Білорусі, а також питань захисту правозахисників і забезпечення їхньої професійної діяльності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування