Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог: Янукович іде в Сінгапур, а Ющенко не відійшов від кланів

Субота, 30 квітня 2011, 19:46

Проголошена президентом економічна модернізація проходить не за європейським, а, скоріше, за сінгапурським зразком, вважає політолог Вадим Карасьов.

Таку думку він висловив у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"Якщо автори реформ прагнуть до економічної модернізації, тоді потрібно відповісти на питання: мова йде про авторитарну модернізацію за сінгапурським зразком або про лібералізацію з перспективою входження до європейського політекономічного простору?", - запитує політолог.

"Якщо перше, тоді зрозуміла логіка статистичної гонки за показниками ВВП, пріоритетність секторальних реформ на шкоду формуванню ринку - національного чи фрагментарного, вбудованого в глобальну економіку", - пише експерт.

Він відзначає, що за останній рік відбулося "одонетчування" адміністративної та прокурорсько-силової вертикалі.

Політолог також вважає, що в період президентства Віктора Ющенка Україна не змогла зробити очікуваний перехід від кланової економіки до ринкової.

"Фактично в помаранчевий період були підготовлені умови для зміцнення клановості і закладені ризики для демократичної моделі", - пише Карасьов.

"Якщо при Кучмі відбувся перехід від плану до клану, то очікуваний перехід від клану до ринку так і не відбувся. У результаті Україна опинилася між двома сценаріями: або економічна монополія олігархів підімне демократичну конкуренцію, або остання демонополізує олігархічну економіку, що дозволить перейти від клану до ринку. Але події, на жаль, пішли за першим сценарієм ", - відзначає політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування