Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грищенко покритикував співпрацю з Європою

П'ятниця, 8 квітня 2011, 11:06

Міністр закордонних справ критикує розвиток програми "Східне партнерство" між Євросоюзом та Україною.

Про це він заявив в інтерв'ю чеській газеті "Lidové noviny", переклад якої наводить Радіо Свобода.

"За майже два роки існування "Східного партнерства" ми так і не просунулися від розмов до конкретних дій щодо низки елементів ініціативи, які становлять додану вартість для України", - зазначив він.

"Це програми інституційної розбудови, регіонального розвитку, а також інтегрованого управління кордонами. Однією з причин такого стану речей є брак належних ресурсів", - пояснив він. 

Грищенко також висловив сподівання, що "другий саміт "Східного партнерства", який відбудеться восени цього року під час головування в ЄС Польщі, дасть відповіді на питання, як нам рухатися далі".

Він нагадав, що перед Україною стоять "дуже амбітні завдання у відносинах із Євросоюзом", а саме угода про асоціацію, створення Зони вільної торгівлі, виконання Плану дій із візової лібералізації, інтеграція до енергетичного ринку ЄС після набуття Україною членства в Енергетичному Співтоваристві.

"Масштаб зобов’язань у рамках цих процесів співставний із зобов’язаннями країн-кандидатів на вступ до ЄС. Однак, ми готові виконувати їх, не маючи на сьогодні чіткої європейської перспективи", - додав він. 

"Ми не говоримо про конкретні часові рамки вступу України до ЄС. Ми і не вимагаємо дедлайнів від ЄС, розуміючи всю складність процесів, які відбуваються в ЄС. На даному етапі для нас принциповим питанням є отримання чіткого політичного сигналу – визнання з боку ЄС європейської перспективи України", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування