Посол Німеччини попередив Януковича, що Митний союз і Євросоюз не поєднати

П'ятниця, 8 квітня 2011, 17:11

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот попереджає, що митний союз з Росією унеможливить створення зони вільної торгівлі з Європою.

Про це він сказав в інтерв'ю Українській правді в п'ятницю.

"Президентові відомо, що згода на пропозицію щодо митного союзу означатиме попередньо припинення переговорів про Угоду щодо вільної торгівлі з ЄС", - заявив він.

"ЄС не бачить проблем у тому, що Україна укладатиме подальші угоди про вільну торгівлю з Росією чи з іншими партнерами з СНД", - водночас сказав посол.

Він додав, що країни-члени ЄС, серед них передусім Німеччина, розвивають свої економічні відносини з Росією і на перспективу відкриті також до подальших домовленостей з Росією.

"Поїзд однозначно рухається в напрямку "полегшеної торгівлі". Проте вважаю важливим, щоб Україна перебувала в цьому питанні в голові поїзда, була скоріше паровозом, а не останнім вагоном. Тому я вітаю чіткі висловлювання Президента щодо того, щоб ще в цьому році завершити укладення угоди про зону вільної торгівлі", - зазначив він.

"Щоб модернізувати українську індустрію, немає кращого засобу, аніж Угода про зону вільної торгівлі з ЄС. Небезпека полягає в тому, що політика може орієнтуватися на сировинних і монопольних рант’є", - зазначив він.

За словами Гаймзьота, укладення Угоди про зону вільної торгівлі та Угоди про асоціацію з ЄС спочатку – і насамперед – розглядатиметься як значний політичний сигнал, що Україна має серйозні наміри щодо реформ і модернізації своєї економіки.

"Цей сигнал матиме фундаментальне значення для західного світу економіки й фінансів. Вартість його абсолютно не можливо виразити в доларах", - додав він.

Гамзьот також зазначив, що в Україні "ще мало розуміють ту динаміку, яку може розвинути вільна ринкова економіка".

"Але президент, відвідавши В’єтнам і Сингапур, ознайомився з їхніми успіхами в новітній економічній історії та, певно, зробив свої висновки з цього", - сказав він.

"Проте Україна розташована в Європі, тому їй необхідно активно і якомога швидше виходити на шлях у напрямку ЄС, не псуючи своїх відносин із іншими партнерами в світі. І про цей напрямок президент ще раз наголосив у своєму виступі", - додав посол.

Раніше президент Віктор Янукович зазначив, що допускає пакетну угоду щодо Митного союзу за формулою "3+1".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування