Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від Пшонки вимагають негайно відпустити Луценка, бо багато порушень

П'ятниця, 27 травня 2011, 15:59

Депутат Юрій Гримчак вимагає від генпрокурора Віктора Пшонки звільнити Юрія Луценка з-під варти.

Відповідне звернення в канцелярії Генпрокуратури прийняли у п’ятницю, 27 травня, о 14.30, повідомляє прес-служба "Народної самооборони".

У зверненні, зокрема, зазначається, що "після 24 години 00 хвилин 26 травня 2011 року закінчився термін утримання у в’язниці підсудного Луценка Юрія Віталійовича, але всупереч його конституційного права на особисту свободу та недоторканність, його продовжують утримувати під вартою".

"27 травня 2011 року начальник СІЗО № 13 повідомив, що в його розпорядженні відсутні будь-які документи, на підставі яких він має забезпечити в подальшому утримання під вартою Луценка Ю.В.", - зазначає Гримчак.

"Так само відсутні посилання на відповідні документи і в повідомленнях департаменту виконання покарань для засобів масової інформації, якими службові особи Департаменту намагаються прикрити очевидну незаконність своїх дій і бездіяльність органів прокуратури", - заявляє він.

Депутат також наголошує, що, всупереч нормам Кримінально-процесуального кодексу, постанова Печерського райсуду Києва від 23 травня, в якій ішлося про відсутність підстав для зміни запобіжного заходу Луценку, не була видана досі ані підсудному, ані його захисту, ані адміністрації слідчого ізолятора.

Гримчак нагадує, що за статтею 156 КПК "строки тримання під вартою під час досудового слідства закінчуються в день надходження справи до суду".

"Частиною 2 статті 29 Конституції України наголошується: "Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом". Аналогічні норми установлені статтею 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - сказано у зверненні до Пшонки.

"Таким чином, з початку 27 травня 2011 року кожна хвилина утримання під вартою у будь-який спосіб громадянина України Луценка Юрія Віталійовича свідчить про порушення його особистих прав і свобод, про намагання діючою влади всупереч усім цивілізованим нормам знищити своїх політичних опонентів", - заявляє Гримчак.

"Це беззаперечний доказ існування політичних репресій в країні, проведення яких спрямовується і керується з вищих державних посад", - стверджує він.

На підставі закону "Про статус народного депутата" Гримчак вимагає негайно звільнити Луценка з-під варти та покарати всіх винних "у свавільному і злочинному його арешті і утриманні під вартою".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування