Україна в боротьбі з корупцією "пасе задніх"

Вівторок, 31 травня 2011, 11:16

Україна провалила план із боротьби з корупцією, і тепер це негативно позначиться на інвестиційних показниках країни.

Такий висновок оприлюднила у своєму звіті Організація економічної співпраці й розвитку (ОЕСР) у Києві 30 травня, повідомляє "Комерсант-Україна".

Другий звіт ОЕСР про досягнення України в рамках виконання Стамбульського плану дій із боротьби з корупцією був представлений у парламентському комітеті з боротьбі з організованою злочинністю й корупцією директором комісії попередження корупції Словенії Гораном Клименчичем.

За словами доповідача, Україна повністю виконала лише одну з 24 рекомендацій ОЕСР, ухваливши закон "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення".

"Серед усіх країн Європи, які борються з корупцією, Україна в числі останніх!", - заявив Клименчич, додавши, що проблема корупції існує скрізь, але в Україні вона найбільш помітна.

"Навіть в Узбекистані, Таджикистані й Вірменії ситуація виглядає краще", - сказав він.

Відповідно до звіту, основні недопрацювання української влади полягають у відсутності окремого держоргана, який би розслідував корупційні діяння, відсутності регулювання у сфері конфлікту інтересів на держслужбі, публічного контролю за витратою державних засобів і за сферою фінансування політичних партій.

"Пакет антикорупційних законів очікує підпису президента. Набув чинності закон про доступ до публічної інформації. Ніхто не сперечається, що це кроки в правильному напрямку. Але чомусь ніхто не відповідає за розробку стратегії з боротьби з корупцією", - зазначив Клименчич.

Підбиваючи підсумки, він підкреслив, що такий стан справ негативно позначиться на інвестиційному кліматі України. "Іноземці не хочуть займатися бізнесом у корумпованих країнах", - пояснив Клименчич.

Видання зазначає, що на засідання комітету, де слухався звіт, прийшли рядові представники Міністерства юстиції, Генпрокуратури, Служби безпеки й МВС, а з 22 членів комітету прийшли всього троє - голова комітету Валерій Бевз (Компартія), Олександр Рябека ("БЮТ-Батьківщина") і Григорій Омельченко (позафракційний).

Звіт ОЕСР містить більшість зауважень, висловлених Україні минулого тижня у Страсбурзі на засіданні групи держав із протидії корупції Ради Європи (GRECO). Там також був відзначений провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією й невідповідність європейським стандартам за 13 напрямками.

Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якому експерти понизили ступінь виконання рекомендацій GRECO по трьох пунктах. Ці рекомендації передбачали незалежність органів прокуратури від політичного впливу, визнання корупції кримінальним злочином і введення відповідальності юридичних осіб за корупційні порушення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: