Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія може підвищити ціну на газ для України на 30%

Четвер, 5 травня 2011, 11:25

Вартість російського газу для України може вирости на 30%.

Про це пише російська газета Комерсант із посиланням на лист глави Мінфіну Олексія Кудріна прем'єру Володимиру Путіну від 4 квітня.

У ньому Кудрін пропонує прем'єру "наблизити податкове навантаження на газову галузь до навантаження на нафтову".

Для цього він радить підвищити податок на видобудок корисних копалин на газ у Росії з 2012 року (на який розмір - не зазначенл), а по-друге, "переглянути політику обкладання вивізними митами експорту газу" з Росії "у деякі закордонні країни".

Реалізувавши один із цих сценаріїв або ж обидва комбіновано, уряд зможе додатково вилучати з газової галузі до 150 млрд руб. у рік. 

Захистити весь ПЕК намагається профільний віце-прем'єр Ігор Сечін, але от мита на газ для України він також пропонує відновити. Таким чином, головним потерпілим може виявитися Україна, ціна газу для якої виросте на 30%.

Безмитно російський газ зараз поставляється в Білорусію, оскільки вона член Митного союзу, в Україну за угодою від квітня 2010 року (діє до 2019 року), у Туреччину по газопроводу Blue Stream.

На думку глави East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, говорячи про повернення мит, Олексій Кудрін має в першу чергу Україну, з якою зараз тривають "непрості переговори за цінами на газ".

У "Нафтогазі" можливість введення експортного мита на російський газ поки не коментували. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: