Росія помстилася Україні за Митний союз. Постраждав Порошенко

П'ятниця, 10 червня 2011, 13:09

Уряд Росії вирішив з 8 липня стягувати з імпортної карамелі мито в розмірі майже $300/т.

Такий крок викликаний збільшенням експорту з України в порівнянні з 2006 роком, коли після запровадження чергового мита український експорт карамелі знизився до мінімуму.

Учасники ринку вважають, що нове мито в розмірі 25% від вартості товару цілком заблокує постачання в Росію української карамелі, пише Комерсант-Україна.

Кабінет міністрів у четвер стурбувався введенням Росією антидемпінгового мита на імпорт карамельної продукції в розмірі $294,1/т.

"Російський уряд буквально минулого тижня ухвалив постанову про запровадження мита на українську карамель, не тільки на українську, але і на всю, котра завозиться на територію Російської Федерації",– повідомив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

За його словами, Україна щорічно ввозить у Росію 16 тис. т карамелі, тоді як ще в 2004 році обсяг постачань складав 60 тис. т. Після запровадження мита очікується скорочення експорту, відзначив міністр.

Рішення про запровадження спеціального захисного мита на ввіз карамелі прийнято постановою уряду РФ #445 від 3 червня.

Вона розрахована на три роки і буде застосовуватися до льодяникової карамелі, тоффі й іншої карамелі з усіх країн, крім країн Митного союзу – Білорусії і Казахстану – і держав, що користуються національною системою преференцій РФ (за винятком Китаю і Туреччини).

Спецмито буде стягуватися разом з діючим: за карамель – 20% вартості товару, але не менш 250 євро/т; за льодяникову карамель з какао – 20%, але не менш 600 євро/т. Це вже третє застосування Росією спеціальних мит щодо української карамелі: раніше їх запроваджували в 2001 і 2005 роках.

Запровадженню мита передувало проведене в 2010 році розслідування мінпромторгу РФ, що виявило різке збільшення частки імпортної карамелі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування