Журналісти кажуть, що у Раді приховують важливу інформацію і порушують закон

Середа, 15 червня 2011, 16:14

Журналістський рух "Стоп цензурі" вважає рішення апарату парламенту не оприлюднювати декларації про доходи депутатів неповагою до принципів прозорості та підзвітності влади суспільству.

Про це йдеться у заяві руху.

За словами журналістів, таке рішення прямо суперечить закону "Про доступ до публічної інформації", що був схвалений депутатами.

"Ми нагадуємо членам парламенту, що вони обираються українським народом і утримуються коштом платників податків. Відтак, їхні прибутки та статки є предметом суспільного інтересу. Люди мають право знати інформацію про майновий стан своїх представників, яких вони обирають представляти власні інтереси", - йдеться в заяві.

"Відмову надати декларації про прибутки ми можемо трактували лише як незаконну спробу приховати від суспільства важливу інформацію. Ця ситуація яскраво демонструє реальне ставлення представників влади до інтересів українського суспільства", - наголосили у "Стоп цензурі".

Раніше апарат Верховної Ради відмовив журналісту Мустафі Найєму в отриманні декларацій народних депутатів.

"Хоча стаття 6 закону України про доступ до публічної інформації і визначає, що до інформації з обмеженим доступом не належать "декларації про доходи" народних депутатів та членів їхніх сімей, проте ці документи містять персональні дані членів сім'ї та іншу інформацію, яку законом віднесено до інформації з обмеженим доступом", - йдеться у відповіді.

"При цьому зазначений закон одночасно покладає на розпорядника інформації обовязок вживати заходів щодо унеможливлення несанкціонованого доступу до інформації про особу інших осіб", - зазначили в апараті парламенту.

У документі також сказано, що депутатам "буде запропоновано самостійно визначатися щодо обсягу інформації, яка може розміщуватися у тому числі на веб-сторінках парламентарів на офіційному сайті Верховної Ради".

Також апарат Верховної Ради відмовився надати декларації про доходи депутатів у відповідь на запит "Української правди".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News