Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна випередила всіх у Європі за числом арештів

П'ятниця, 1 липня 2011, 16:20

В останні роки Україна є лідером серед країн Європи за кількістю арештів.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова в ході міжнародної конференції, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Щорічно в нас заарештовують майже 60 тисяч осіб. При цьому тільки 10 тисяч, або кожен 6-й, надалі звільняються з-під варти", - зазначила Карпачова.

За її словами, в 303 своїх рішеннях Європейський суд констатував порушення Україною закріпленого в статті 5 Конвенції права на свободу й особисту недоторканність.

"Ця проблема накопичилася десятиріччями в нашій державі", - сказала вона.

За словами Карпачової, щоб зупинити системні зловживання правом на арешт Європейському суду довелося вдатися до надзвичайних заходів – ухвалити пілотне рішення у справі "Харченко проти України" 10 лютого цього року.

Омбудсмен нагадала, що в цьому рішенні Європейський суд звернув увагу на структурні законодавчі проблеми в Україні й зобов'язав Україну привести національне законодавство у відповідність із Конвенцією.

Карпачова вважає, що для усунення порушень статті 5 Конвенції, необхідно ухвалити новий Кримінально-процесуальний кодекс: "Зокрема, потрібно впровадити такий запобіжний захід, як домашній арешт".

Також, на думку Карпачової, необхідно підвищити санкцію з 3-х до 5-ти років позбавлення волі як підставу для застосування арешту.

"Поки правоохоронці й судді кардинально не змінять своє ставлення до застосування арешту в Україні, не будуть активніше застосовувати запобіжні заходи, не пов'язані з позбавленням волі, доти кількість рішень Європейського суду за статтею 5 Конвенції буде рости. І це є системною проблемою для нашої держави", - вважає вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування