Білоруських дипломатів вислали за шпигунство

Субота, 16 липня 2011, 10:06

Два військові аташе Білорусі були вислані з України за шпигунство.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня" в суботу з посиланням на свої джерела.

За даними видання, протягом останніх чотирьох місяців з України за шпигунство були вислані два військові аташе Білорусі.

Газета зазначає, що між спецслужбами країн СНД існує домовленість не вести розвідувальну діяльність один проти одного.

"Але Мінськ (втім, як і Москва) не дотримується цієї угоди. Наприклад, користуючись тим, що окремі несвідомі українські громадяни часто провозили через українсько-білоруський кордон незадекларовані блоки сигарет, білоруси активно вербували українців", - пише видання.

Газета відзначає, що з цього приводу український МЗС не раз безрезультатно передавав ноти білоруській стороні.

Після рішення Києва послідувала реакція білоруських властей: з Мінська були вислані два українські військові дипломати - аташе з питань оборони та військовий аташе.

"Але білоруси вийшли за рамки правил, прийнятих у цивілізованому світі. Мінську здалося мало оголосити небажаними персонами українських військових дипломатів. Білоруської контррозвідкою був розіграний "спектакль", який повинен був дискредитувати українських офіцерів", - пише "Дзеркало тижня".

Таким чином, наприкінці травня останній співробітник військового аташату посольства України був змушений протягом 24 годин покинути територію Білорусі.

Водночас газета зазначає, що, судячи з поведінки Мінська і Києва, шпигунська історія не матиме серйозних наслідків, оскільки сторони всіляко уникають розголосу.

Раніше в якості однієї з версій конфлікту озвучувалася реакція президента Білорусі Олександра Лукашенка на відповідь українського колеги Віктора Януковича, що послідувала за обвинуваченням його у "вошивості".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування