Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог: по справі Тимошенко в Європі судитимуть про вектор України

Субота, 2 липня 2011, 13:15

Україна не зможе і далі дотримуватися політики "багатовекторності", до якої вона намагається повернутися при президенті Вікторі Януковичі.

Про це пише директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"У зв’язку зі зміною газотранзитної стратегії Росії, ставкою на диверсифікацію транзитних маршрутів (будівництво Північного і Південного потоків), Україна поступово втрачає свою транзитну місію. Багатовекторність перетворюється на міжвекторність, метання між векторами", — зазначає Карасьов.

Таким чином, на думку політолога, Україна вже не змозі наполягати на самостійній зовнішній стратегії.

"Україні рано чи пізно доведеться зробити вибір між російським і європейським економічними просторами", — впевнений він.

За словами політолога, Москва і Брюссель примушують Україну до якнайшвидшого геополітичного та геоекономічого самовизначення.

"Якщо західні — європейські — партнери діють засобами soft power, то росіяни — за традиційною формулою "газ плюс усі засоби годяться", - зазначив він.

Карасьов також вважає, що у справі проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко Європа бачить тест на модель подальшого розвитку України.

"Європейська еліта бачить у процесі над опозиціонеркою не стільки корупційну справу, скільки те, яку все-таки стратегію обере правляча група: або триватиме балансування між центрами, що зрештою вимушено приведе Україну до російського вектора, або буде зроблено рішучий крок у бік європейської моральної та політекономічної географії", - вважає Карасьов.

"Так не буває, щоб політичну систему змінювати за російсько-білоруськими лекалами, а економіку — за європейськими. Потрібна визначеність", - упевнений політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування