Норвегія після терактів закривається від "шенгену"

Субота, 23 липня 2011, 10:21

Норвегія відновлює прикордонний контроль для країн Шенгенської зони.

Причиною цього рішення стали теракти в Осло і на острові Утейя, повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на телеканал Росія-24.

Наприкінці червня на саміті Євросоюзу було ухвалено рішення, що такі заходи можливі лише у виняткових випадках, коли мова йде про дійсно критичної ситуації.

Як повідомляють у поліції Норвегії, 84 людини загинули в п'ятницю на острові Утейя на північному заході від Осло.

Там чоловік, одягнений в поліцейську форму і озброєний автоматом і пістолетом, відкрив вогонь по мешканцям літнього молодіжного табору, який правляча в Норвегії Робоча партія традиційно організовує на острові.

Прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг повинен був приїхати в цей табір, де знаходилися кілька сотень юнаків і дівчат, і виступити перед ними.

Нападника вдалося затримати. Ним виявився 32-річний громадянин Норвегії. Поліція вже провела перший допит і обшук в його квартирі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Шеф поліції Норвегії Ойстен Майеланд назвав масштаби побоїща "катастрофічними" і не виключив, що число загиблих може ще збільшитися.

У той же день близько чотирьох годин дня за місцевим часом у центрі столиці Норвегії Осло, в урядовому кварталі поруч з офісом прем'єр-міністра, спрацював вибуховий пристрій.

За даними поліції, семеро людей з апарату прем'єр-міністра загинули і більше десяти людей отримали поранення. Двоє потерпілих перебувають у важкому стані.

За даними поліцейських джерел, на острові Утейя також було закладено вибуховий пристрій, але він не спрацював.

Влада припускає, що вибух в Осло і напад на молодіжний табір пов'язані один з одним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування