Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Терорист з Норвегії на 1500 сторінках розповів, навіщо організував теракти

Понеділок, 25 липня 2011, 12:11

У понеділок опівдні за місцевим часом у Норвегії пройде хвилина мовчання на згадку про понад 90 жертв п'ятничних терактів.

Після цього затриманий у цій справі Андерс Брейвік має постати перед судом в Осло. Сам Брейвік вимагає, щоб суд проходив у відкритому режимі, передає Agence France-Presse.

За словами адвоката, Брейвік планує докладно розповісти про мотиви свого злочину й хоче зробити це привселюдно.

Крім вимог про відкриті слухання, терорист також попросив дозволу постати перед судом в уніформі. Адвокат відзначив, що не знає, яку конкретно уніформу хоче надягти його підзахисний.

У той же час видання Aftenposten з посиланням на джерела повідомляє, що терорист на острові збирався вбити колишню прем'єрку країни Гру Харлем Брунтланн, яку у країні називають "матір'ю нації".

Однак Брунтланн виступила в таборі перед його прибуттям.

У той же час інші газети вважають, що ідеологічними мотивами Брейвіка, який влаштував у п'ятницю в Норвегії криваву різню, була протидія "ісламській колонізації" Європи й "мультикультуралізму" європейської влади.

Терорист ратував за "сильний антиджихадистський альянс із Росією, Ізраїлем, Індією й іншими країнами, що мають схожі проблеми", а себе називав "піонером у цій боротьбі".

У залишеному Брейвіком 1500-сторінковому маніфесті він докладно розповідає про ретельну підготовку своїх злочинів, виправдуючись прагненням влаштувати "хрестовий похід" для боротьби з "ісламською колонізацією", пише  Le Figaro.

Цитуючи підручник "Аль-Каїди", Брейвік проводить зовсім несподівані порівняння: "Як бійці допорати є плодом Умми (ісламське суспільство), так ми будемо плодами Європи й Християнства", відзначає Corriere della Sera, переклад якої наводить Инопресса.

Як відомо, теракти були скоєні в Норвегії в п'ятницю 22 липня.

Спочатку в центрі Осло була підірвана машина з вибухівкою, а пізніше терорист відкрив вогонь по учасниках молодіжного табору на острові Утойя в 40 кілометрах від норвезької столиці.

Жертвами терактів стали, за останнім даними, 93 особи, ще 96 одержали поранення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування