Судді - про дії Кірєєва: "Це безпрецедентний для України випадок"

Середа, 27 липня 2011, 10:32

У суддівському корпусі не схвалюють дії суддя Печерський рай суду Києва Родіона Кірєєва, який слухає справу Юлії Тимошенко.

"У цьому випадку суд сам провокує затягування процесу", - сказала газеті "Комерсант-Україна" колишня суддя Апеляційного суду Києва Анжела Стрижевска.

"Це взагалі безпрецедентний для України випадок, коли в резонансній справі, всупереч усім нормам, так грубо порушується право на захист. У мене навіть слів нема", - заявила вона.

За підрахунками Стрижевської, для ознайомлення з 15 томами справи потрібно мінімум 2 тижні.

Вона каже, що дії Кірєєва викликають здивування й у інших суддів.

"Сьогодні я подзвонила колегам з Апеляційного суду й запитую: "Може, я щось пропустила, хіба можна задовольнити клопотання про відмову від захисників і проводити судове слідство?" Вони кажуть: "Ні, ми такого ніколи не робимо. Якщо в нас заміна захисників, ми завжди оголошуємо перерву й даємо час на те, щоб підсудний знайшов нового захисника, а потім уже слухаємо справу", - розповіла Стрижевська.

А в адвокатському корпусі, за інформацією газети, підтримують тактику, обрану захисниками Тимошенко.

"У її ситуації це був єдиний захід, який міг дати їй право на захист", - сказав віце-президент Асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій.

Він не вважає дії Тимошенко затягуванням процесу.

"Як практикуючий адвокат можу з упевненістю сказати: щоб ознайомитися хоча б з одним томом, необхідно два-три дні. А на вивчення матеріалів і підготовку правової позиції в такій справі потрібно як мінімум два-три місяці", - зазначив Гвоздій.

"Здійснювати захист при нинішніх обставинах категорично не можна, тому що це не захист, а відбування часу", - сказав він.

Як відомо, 26 липня Тимошенко в суді вкотре відмовилася від своїх адвокатів, однак суд продовжив слухати її справу й допитував свідків без захисників підсудної.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування