Союз юристів Ківалова хоче прикрити пряму трансляцію суду по Тимошенко?

Вівторок, 5 липня 2011, 12:04

Союз юристів України заявляє, що пряма трансляція судового засідання у справі Юлії Тимошенко може нанести шкоду основним засадам судочинства.

Про це йдеться у заяві голови Союзу юристів України Валерія Євдокимова.

Він також вважає, що відкрите засідання може спричинити тиск на свідків та ускладнити процедуру отримання та дослідження доказів по справі.

"Ті, хто слідкують за цим судовим процесом, бачать, що попри постійну критику на адресу судді з боку підсудної, захисту, грубе порушення правил поведінки у суді, непокори законним розпорядженням головуючого, суддя по справі жодного разу не застосував арсенал передбачених процесуальним законодавством заходів впливу на порушників закону, навіть попри те, що підсудна публічно закликала ігнорувати суд та висловлювати до нього неповагу", - йдеться у заяві.

При цьому в організації зазначили, що у судді є всі процесуальні можливості застосувати "заходи впливу на порушників порядку у судовому засіданні, серед яких попередження або видалення з залу суду, тимчасово або на весь час судового розгляду".

"Захисник підсудного може бути замінений на іншу особу у випадку непідкорення вимогам судді, а свідок, потерпілий та інші громадяни – можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності", - заявили у Союзі юристів.

У ньому також заявили, що якщо й надалі "через прямий ефір цей процес використовуватиметься як політична трибуна, суддя вправі заборонити відеотрансляцію цього засідання".

"Союз юристів України, звертаючи увагу на вище викладене, закликає представників різних політичних сил, громадськість України чітко дотримуватися Конституції та законів України, не створювати умов для дестабілізації суспільства з метою отримання політичних дивідендів, показати приклад демократичності, законослухняності, поваги до суду та правосуддя в країні", - йдеться у заяві.

Союз юристів України є громадською організацією, що об'єднує діячів правової сфери України.

Серед членів виконкому Союзу юристів України, зокрема, заступник голови Конституційного суду Сергій Винокуров, заступник генпрокурора Віктор Войцишен, перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, голова Державної податкової служби Віталій Захарченко, уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, голова комітету Верховної Ради з питань правосуддя "регіонал" Сергій Ківалов.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування