У США зробили головний крок до уникнення дефолту

Понеділок, 1 серпня 2011, 08:28

Президент США Барак Обама оголосив, що його адміністрація змогла домовитися з демократами й республіканцями про підвищення верхньої межі держборгу.

Проект закону, за його словами, має бут ухвалений у найближчі дні, передає "Бі-Бі-Сі".

Однак для цього досягнуту домовленість повинен затвердити Конгрес.

У вівторок, 2 серпня, партіям доведеться підвищити максимальний ліміт держборгу США, який становить на даний момент 14,3 трлн доларів. У противному випадку Сполучені Штати Америки опиняться у ситуації технічного дефолту.

Обама заявив, що, відповідно до плану, видаткова частина бюджету країни буде зменшена на 1 трлн доларів за 10 років, а до листопада спеціально заснована комісія сформулює свої пропозиції щодо подальшого зниження дефіциту.

"Я хочу оголосити, що лідери обох партій в обох палатах конгресу дійшли згоди, що яка скоротить дефіцит бюджету й запобіжить дефолту. Дефолту, який може мати руйнівні наслідки для нашої економіки", - говориться в заяві Обами.

Президент додав, що особисто він віддав би перевагу іншій домовленості, однак компромісний план допоможе суттєво зменшити бюджетний дефіцит.

Автор законопроекту, голова демократичної більшості в сенаті Гаррі Рід підкреслив: "Щоб ця угода була схвалена, ми повинні будемо здобути підтримку демократів і республіканців і в Палаті представників, і в Сенаті".

Лідер фракції республіканців Джон Бейнер висловив сподівання, що конгресмени затвердять прийнятий план "якомога швидше".

План, схвалений Обамою і лідерами республіканців і демократів у Конгресі передбачає, що військовий бюджет США уріжуть на 350 мільярдів доларів за 10 років, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Agence France-Presse

За інформацією високопоставленого джерела в адміністрації американського президента, усього в ході реалізації двоетапного плану держвитрати будуть урізані на 2,5 трильйони доларів.

На першому етапі, що почнеться безпосередньо після схвалення Сенатом законопроекту, США уріжуть видатки на 1 трильйон доларів за 10 років.

Іншу частину скорочень - 1,5 трильйони доларів – мають схвалити до 23 листопада спеціально створений для цих цілей у Конгресі комітет.

На голосування друга частина поправок до бюджету буде винесена 23 грудня.

Про те, які ще сфери й програми, крім оборонної, зачепить скорочення бюджетів, не повідомляється, однак відомо, що не будуть урізані видатки в соціальній сфері й охороні здоров’я, у тому числі, для людей старшого віку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:00
Журналісти вимагають замінити речницю Гуменюк: "Не дає показувати оборонців Херсонщини"
21:00
Як виникло життя на Землі? Вчені відтворили умови формування "будівельних блоків" організмів
20:56
Україна скликатиме Раду з НАТО, щоб посилити захист свого неба - Зеленський
20:49
відеоЗеленський: Китай може допомогти відновити мир для України
20:32
Із початку 2024 року майже 3 тисячам українців встановили діагноз "гостра реакція на стрес" – МОЗ
20:24
У Сенаті США чекають деталей пропозиції Джонсона щодо допомоги Україні та Ізраїлю
20:13
Латвія передасть Україні партію безпілотників в рамках "коаліції дронів"
20:12
Морський експорт російської нафти зріс до найвищого рівня за майже рік – Bloomberg
20:12
Ворог намагався 14 разів наступати на Новопавлівському напрямку – Генштаб
20:11
У NASA встановили походження таємничого об'єкта, що пробив дах будинку у Флориді
Усі новини...