Карпачова просить пустити до Тимошенко лікаря. Вона боїться розголосу

Субота, 20 серпня 2011, 15:04

Омбудсман Ніна Карпачова закликає суд дозволити медичне обстеження екс-прем'єра Юлії Тимошенко її особистим лікарем.

Про це вона написала в листі до судді Печерського райсуду Києва Родіона Кірєєва, повідомляє в суботу прес-служба уповноваженого з прав людини.

Як наголошує в листі Карпачова, за статтею 284 Цивільного кодексу України кожен має право на вибір лікаря.

Якщо судом не буде знайдено підстав для задоволення цього клопотання, омбудсман пропонує включити особистого лікаря Тимошенко на паритетних засадах до складу комісії міністерства охорони здоров’я на чолі з заступником міністра Раїсою Моїсеєнко.

Прес-служба зазначає, що перед цим до Карпачової надійшло звернення народних депутатів щодо захисту конституційного права на охорону здоров’я та медичну допомогу Тимошенко.

Також повідомляється, що в суботу комісія МОЗ вдруге відвідала Київський слідчий ізолятор з метою з’ясування обставин, що пов’язані з погіршенням самопочуття Тимошенко. Однак вона відмовилася від медичного обстеження фахівцями Мінохоронздоров’я.

Крім того, в суботу за дорученням Карпачової відбулась зустріч представників омбудсмана (один із них – професійний лікар) з колишнім главою уряду, що тривала у камері СІЗО майже сорок хвилин.

Тимошенко наполягала на тому, щоб її обстежили особистий лікар і медсестра незалежно від того, де це відбуватиметься – в залі суду чи слідчому ізоляторі.

За словами Тимошенко, їй потрібен негайний аналіз крові, який дасть можливість встановити причину погіршення здоров’я, адже у разі обстеження провладними лікарями виникає ризик оприлюднення діагнозу.

Уповноважений з прав людини вважає, що, відповідно до закону про захист персональних даних, Тимошенко, як і кожен громадянин України, має право на нерозголошення інформації про стан свого здоров’я.

Крім того, під час зустрічі з представниками омбудсмана екс-прем’єр заявила, що не збирається використовувати результати медичного обстеження як аргумент для зміни запобіжного заходу, а застосує винятково для своєчасного і кваліфікованого лікування.

"Будь-який ув’язнений, позбавлений свободи, проте не позбавлений інших людських прав, в тому числі права на зустріч із лікарем, якому довіряє", – констатує Карпачова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування