Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк хоче створити на шахтах конкуренцію

Субота, 27 серпня 2011, 17:14

Лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк вважає, що сьогодні шахтарська тема в Україні штучно політизується.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам у Красному Лучі Луганської області, де взяв участь у зборах трудового колективу гірничо-збагачувальної фабрики "Краснолуцька", повідомляє прес-служба партії.

Яценюк підкреслив, що сьогодні в Україні шахтарська праця асоціюється насамперед із сотнями жертв і постраждалих. Смертність на шахтах в Україні вища, ніж у Китаї та Росії.

"Шахтарська тема стала політичною. Спочатку були мова, НАТО, Захід-Схід, тепер до них додалася шахтарська тема", - сказав він.

За його словами, держава щорічно дотує вугільну галузь у розмірі близько 10 мільярдів гривень. При цьому дохід вугільної галузі - близько 65 мільярдів гривень на рік.

"Це по 50 тисяч на рік на кожного шахтаря. Можна просто роздати ці гроші і не гнати їх в шахти. На що ж йдуть ці гроші? Практично вся вугільна галузь перетворилася сьогодні на основу для корупції, вимивання грошей з держбюджету і поливання українського вугілля кров'ю шахтарів", - підкреслив Яценюк.

На його думку, вугільна галузь повинна стати основною складовою економічної безпеки країни, тому що Україна залежить від російського газу.

Яценюк заявив, що у "Фронту Змін" є план комплексного реформування енергетичної галузі країни.

Він вважає за необхідне вносити зміни в закон, вимагати приватизації шахт виключно на відкритих конкурсах, а "не під столом в Адміністрації президента".

Приватизація має проходити з конкретними інвестиційними та соціальними зобов'язаннями: скільки буде вкладено у розвиток підприємства, які будуть зарплати, умови праці та відповідальність за невиконання зобов'язань.

"Таким чином ми зможемо впровадити конкуренцію на вугільному ринку. Зараз на цьому ринку монополія, і головне завдання для розвитку галузі - створити конкуренцію", - підсумував Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування