Американський посол вважав, що Росія шантажувала Україну з газом

Неділя, 28 серпня 2011, 09:58

Підвищення Газпромом ціни на газ для РосУкрЕнерго майже вдвічі в січні 2008 року могло бути пов'язане з бажанням України ліквідувати газових посередників.

Таке припущення висунув тодішній посол США в Україні Вільям Тейлор в одній з депеш від лютого 2008 року, опублікованій на сайті Wikileaks, повідомляє KyivPost.

"Газпром заявив про свою готовність усунути газових посередників, якщо Україна готова платити повну європейську ціну - поточна ціна $314,7 за тисячу кубометрів може служити для демонстрації наслідків такого кроку", - сказано в депеші.

З 1 по 16 січня 2008 року Газпром продав РУЕ близько 740 мільйонів кубометрів російського газу за ціною $314,7 за тисячу кубометрів замість раніше обумовленої ціни $179,5. Різниця в ціні за цей обсяг газу могла скласти близько $100 мільйонів.

У листуванні дипломатів розглядалися ще дві версії підняття Газпромом ціни на газ для РУЕ. По-перше, це могло бути відображенням напружених відносин між компаніями.

По-друге, це могла бути реакція Росії на намір тодішнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко значно збільшити плату за транзит газу до Європи.

За офіційною версією Газпрому, всьому виною було різке погіршення погоди в Туркменістані, через що поставки газу з Центральної Азії різко скоротилися.

На думку американських дипломатів, ймовірність того, що саме погода винна у скороченні поставок в Україну газу з Центральної Азії - невелика.

Вони припускали, що Росія могла використовувати газ з Туркменістану в особистих цілях замість того, щоб виконувати контракти з Україною.

В одній з депеш також йдеться, що США підтримували ініціативу Тимошенко усунути зі схем постачань газу в Україну фірми-посередники РосУкрЕнерго і УкрГазЕнерго.

"Тимошенко постійно підкреслювала свою готовність обмежити дію РУЕ і УГЕ в ролі посередників на газовому ринку - мета, яку завжди підтримував уряд США", - йдеться у депеші.

Так само в документі зазначено, що Тимошенко більше фокусувалася на усуненні УГЕ, ніж РУЕ.

У депеші підкреслюється, що американська сторона не до кінця розуміла, які фінансові потоки проходили між УГЕ та РУЕ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News