Україна спробує розірвати газовий договір із Росією?

П'ятниця, 2 вересня 2011, 09:16

Україна може спробувати розірвати газовий договір 2009 року, якщо конфлікт із керівництвом Росії не буде вирішений до початку опалювального сезону.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

З коментарів високопоставлених чиновників випливає, що переговори зайшли в глухий кут.

Високопоставлене джерело видання в українському керівництві допустило можливість виходу України з переговорів із РФ уже в найближчий час у тому випадку, якщо до початку опалювального сезону компроміс між сторонами не буде досягнутий.

Тоді Україна має намір розірвати договір і подати позов у Стокгольмський арбітраж.

Раніше такий варіант допускав прем'єр Микола Азаров: "Азаров каже, що вже повідомив своєму колезі Путіну під час переговорів по газу: "Ви заганяєте нас у кут, із якого в нас усього один вихід – розрив контракту", - писав журнал "Кореспондент" 29 серпня. 

1 вересня, виступаючи перед студентами Київського національного університету ім. Шевченка, Азаров сказав, що російська сторона висуває категорично неприйнятні вимоги для продовження переговорів про перегляд газових договорів.

"Нам кажуть: Митний союз, і тоді ви отримаєте певну знижку. А ми кажемо: нам не потрібні знижки, давайте ми з вами укладемо нормальну угоду – таку ж точно, як із кожною європейською країною", - розповів прем'єр. 

Азаров повідомив: "Нам необхідна угода, за якою ціна газу буде не вищою, ніж, приміром, у Німеччині. А вона зараз вища".

Джерела "Комерсанта" стверджують, що прийнятною для України стала б базова ціна у $250 за тисячу кубометрів. 

Азаров також категорично відкинув можливість вступу України в Митний союз Росії, Білорусії й Казахстану.

"Сьогодні, щоб вступити в Митний союз, нам потрібно переглянути абсолютно всі угоди, які ми уклали зі Світовою організацією торгівлі. Це реально? Це абсолютно нереально", - пояснив він.

Президент Росії Дмитро Медведєв же 31 серпня сказав російським журналістам про Україну: "Вони весь час просять про послаблення... Дайте знижку – і все!".

"Якщо прагнете знижку на газ, ви повинні стати частиною інтеграційного простору (Митного союзу). Або, якщо ви цього не прагнете, то робите нам комерційну пропозицію, вигідну Росії, наприклад таку, як пропозиція продати газотранспортну систему", - заявив він. 

Українську позицію Медведєв назвав "утриманством", яке свідчать про "нерозуміння законів політичному життя й спілкування між державами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування