Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Страсбурзький суд визнав провину влади Росії у справі ЮКОСа

Вівторок, 20 вересня 2011, 16:20

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) визнав російську владу винною в порушеннях, допущених у ході банкрутства компанії ЮКОС.

Водночас, суд не виніс жодного рішення за позовом про компенсації, який був поданий колишнім керівництвом компанії, передає "Бі-Бі-Сі".

Страсбурзький суд дійшов висновку, що російська влада порушили право ЮКОСа на справедливий судовий розгляд, не давши компанії достатньо часу для того, щоб підготуватися до численних податкових позовів.

ЄСПЛ також ухвалив, що були допущені порушення при висуванні податкових претензій до ЮКОСа.

При цьому суд у Страсбурзі не знайшов у ході справи ЮКОСа порушень, які дозволяли б зробити висновок, що "влада Росії використовувала ці судові процедури для того, щоб зруйнувати ЮКОС і заволодіти його активами".

Більше того, Європейський суд із прав людини дійшов висновку, що російський уряд діяв "законно, намагаючись відшкодувати збитки, які виникли в результаті ухиляння компанії від сплати податків".

При цьому в рішенні ЄСПЛ говориться, що російські податкові органи допустили порушення з 2000-го до 2001-го року, тоді як позивачі говорили про порушення, які були допущені з 2000-го до 2003-го року.

Міністерство юстиції Росії вважає той факт, що суд над ЮКОСом у Страсбурзі не визнаний політично мотивованим, перемогою російського уряду.

Однак ухвала Страсбурзького суду не є остаточною.

Оголосивши про неготовність ухвалити рішення щодо компенсацій, судді дали 3 місяці сторонам, аби дійти згоди щодо цього питання. Якщо цього не відбудеться, то суд повернеться до питання про компенсації збитків акціонерам ЮКОСа.

Тим часом, представник акціонерів ЮКОСа адвокат Пірс Гарднер заявив, що вони поки не вирішили, чи варто домагатися продовження розгляду їхніх вимог у ЄСПЛ.

За його словами, у них ще залишається можливість розгляду позову у Великій палаті Європейського суду з прав людини.

До Страсбурзького суду звернулися акціонери ЮКОСа на чолі з колишніми топ-менеджерами компанії Стівеном Тіді й Брюсом Мізамором. Позивачі вимагали від російської влади компенсацій у розмірі 98 млрд доларів за незаконно відібрану власність.

Скарги колишніх керівників ЮКОСа Платона Лебедєва й Михайла Ходорковського розглядаються у Страсбурзькому суді окремо від позову акціонерів компанії.

Адвокати Ходорковського привітали "висновки ЄСПЛ про серйозні порушення права на справедливий судовий розгляд і права власності, допущених урядом Російської Федерації при поводженні з ЮКОСом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: