Міліція відпустила учасників антитабачної акції. Ті заявляють, що "Беркут" бив затриманих

Четвер, 22 вересня 2011, 16:03

Міліція відпустила затриманих активістів студентського контрфоруму "Інший бік освіти".

Про це у своєму Facebook повідомляє депутат Андрій Парубій.

За словами затриманого Дмитра Карпія, "затримали мене за те, що побіг на допомогу хлопцям, які захищали від міліції апаратуру. Побіг з друзями до автобусу, з’ясувати що сталося, звідти вибіг "Беркут". Одразу заламали руки і завели до машини."

Далі затриманих привезли у відділок, де наказали написати пояснення.

"Причину затримання відмовилися назвати. Хоча спочатку "беркутівці" сказали, що нас затримали за рішенням суду про заборону акцій", - додав Карпій.

"В автобусі нам погрожували, брутально лаялися. "Беркутівці" били шоломом по голові Богдана Карпуся", - зазначив затриманий.

Нагадаємо, раніше учасниця акції Катерина Аврамчук повідомила "Українській правді", що міліція затримала Дмитра Карпія, Івана Шматка, Миколу Старкова і Богдана Карпуся, їх повезли до Шевченківського райвідділу.

"Ми почали ходити по пішохідному переходу туди-сюди, вимагаючи, що нам сказали про долю хлопців. Таким чином перекрили рух. Міліція почала штовхати і жорстко відтісняти людей", - додала Аврамчук.

За словами учасниці акції, згодом затриманих пообіцяли відпустити.

"Майор Онищенко пообіцяв відпустити хлопців, якщо ми не будемо ставити намети", - сказала вона.

Вона також додала, що на Софіївській площі зараз стоять чотири автобуси "Беркуту" і автозак. "Навколо учасників з усіх боків стоїть міліція", - підсумувала Катерина Аврамчук.

В свою чергу депутат Леся Оробець, яка дізнавшись про затримання, поїхала "визволяти" активістів, повідомила, що "хлопців повезли на Прорізну".

"Їм інкримінують незрозуміло що, ймовірно - непокору владі, до 15 діб", - написала вона у своєму Твіттері.

Учасники контрфоруму планували висунути вимоги до міністрів освіти європейських країн, які у четвер зібралися в Києві.

Зокрема, активісти вимагають зупинити комерціалізацію освіти, розпочати боротьбу з причинами ксенофобії в освіті, збільшити державне фінансування та зупинити переведення освіти на самозабезпечення, не скорочувати обсяг викладання фундаментальних дисциплін, покращити побутово-житлові умови студентів і матеріально-технічні бази університетів.

Також серед вимог студентів, школярів та викладачів є забезпечення функціонування їх незалежних спілок та органів самоуправління, також надання доступу до управління навчальними закладами і виборність адміністрації.

Перед учасниками з лекцією виступив відомий британський соціолог, професор Університету Каліфорнії Берклі Майкл Буравой.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування