Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович не чіпатиме харківські угоди, хоча до нас ставляться як до "ворога"

Вівторок, 6 вересня 2011, 12:24

Харківські угоди з Росією щодо базування Чорноморського флоту РФ у Криму залишаться в силі, навіть якщо газовий контракт від 2009 року буде розірваний.

Про це заявив президент України Віктор Янукович в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

За його словами, у випадку розірвання договорів 2009 року "у нас буде нормальна європейська ціна на газ, а вже на цю ціну діють харківські угоди, тобто ще мінус $100 (на тисячу кубометрів)".

"Тож ці договори для нас вигідні, і ми свідомо пішли на їх укладання", - сказав Янукович.

"Але я можу повідомити, що в Харкові ми домовлялися не зупинятися на тих угодах. Ми тоді домовилися повністю переглянути контракти й перейти на нові взаємини в газовій сфері", - нагадав він.

"Але потім пішли півтори року обіцянок – "так-так- так, ми подивимося, обов'язково переглянемо", і в підсумку по сьогодні усе залишилося на рівні "так-так-так". Хоча ми впевнені у тому, що ціна для України некоректна, що умови виписані ніби для ворога", - заявив президент.

"Ці контракти дискредитують стратегічний рівень наших взаємин. А в нас, слава богу, по багатьох питаннях відносини просунулися вперед, товарообіг продовжує рости – ми цього року вийдемо десь на $50 млрд. У нас сьогодні нормальне стратегічне партнерство", - зазначив Янукович. 

Як відомо, у квітні 2010 року президенти України й Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали в Харкові угоду про пролонгацію договору про базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі на 25 років з можливістю подальшої пролонгації.

Прим цьому Росія пообіцяла Україні зниження ціни на природний газ для України на 30%, але не більше ніж на 100 доларів за тисячу кубометрів.

Угода також передбачає збільшення орендної плати за перебування ЧФ РФ на території України, яка з 28 травня 2017 року буде складатися з платежів Росії в розмірі 100 мільйонів доларів на рік і додаткових коштів, які отримуються за рахунок зниження з дати набуття чинності угодою ціни на російський газ, що постачається.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
21:57
В ООН підтвердили, що Росія порушила санкції та ударила по Харкову ракетою з КНДР
21:55
Харків перейменував 2 станції метро та понад 360 топонімів
Усі новини...