Литвин хоче ввести повинну для виборців

П'ятниця, 9 вересня 2011, 20:32

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин виступає за обов´язковість голосування на виборах кожної людини.

Про це він сказав в інтерв´ю телеканалу "Рада" у п´ятницю.

За його словами, потрібно визнати, що "немає досконалої виборчої системи, і кожна з них має свої позитиви і негативи".

"Це добре видно на прикладі України, де вже перепробували всі виборчі системи - мажоритарну, змішану і пропорційну", - зауважив Литвин.

"Суспільство повинно зрозуміти, що запорукою розвитку країни є такі неодмінні передумови, як прозора, відповідальна підконтрольна людям влада, а також - відповідальний виборець, який усвідомлює, що влада така, яким чином він ставиться до обрання цієї влади", - наголосив спікер.

Він висловив впевненість в тому, що в ситуації, коли від волевиявлення людей залежить, що відбувається в Україні, треба, щоб кожен, хто має право обирати і бути обраним, скористався цим правом.

"На нинішньому етапі я поставив би питання про обов´язковість людини, яка має право голосу, брати участь у виборах, висловлювати свою позицію, щоб потім не було нарікань, звинувачень, що щось не так відбувається в країні, що влада є неадекватною", - пояснив Литвин.

При цьому він зазначив, що в ряді країн участь у виборах є обов´язковою для всіх громадян.

Спікер вважає, що треба домогтися, аби кожна людина свідомо робила свій вибір і несла за нього відповідальність.

"Саме ці принципові підходи необхідно обговорити, перш за все, а потім, якщо буде знайдено порозуміння щодо них, можна буде говорити про систему (виборів)", - сказав Литвин.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування