Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці не вірять, що можуть впливати на владу

Середа, 12 жовтня 2011, 16:05

Майже 73% українців вважають, що пересічний громадянин України сьогодні зовсім не може впливати на стан справ у державі.

Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерева.

Лише 15,2% опитаних вважають, що певною мірою українські громадяни можуть вплинути на ситуацію в українській державі.

2,6% впевнені, що українські громадяни повністю можуть впливати на ситуацію в державі.

Згідно з опитуванням, 67,2% опитаних громадян вважають, що не можуть впливати на стан справ у місцевості, де вони проживають.

19,5% опитаних вважають, що певною мірою можуть вплинути на ситуацію в державі і тільки 2,2% упевнені, що повністю можуть впливати на ситуацію в тій місцевості, де вони проживають.

При цьому, 30,2% респондентів впевнені, що місцева влада повністю ігнорує думку громадськості при ухваленні рішень.

25,9% опитаних вважають, що місцева влада іноді враховує думку громадськості, а іноді не враховує думку громадян. І тільки 2,5% вважають, що при ухваленні рішень місцева влада дуже часто враховує думку громадян.

При цьому, всього лише 5,3% опитаних респондентів заявили, що беруть участь в діяльності якоїсь громадської організації, а 94,7% опитаних сказали, що не беруть участь в роботі таких організацій.

При цьому, 28,2% знають про те, які громадські організації діють в тій місцевості, де вони проживають і 71,8% респондентів нічого про це не знають.

При цьому, лише 5,3% опитаних українців повністю довіряють громадським організаціям і зовсім не довіряють 23,5% опитаних респондентів.

Також українці назвали основні проблеми, які заважають співпраці громадськості і влади.

Так, 35,7% українців вважають, що такій співпраці перешкоджає корупція в органах влади.

33,8% вважають, що перешкодою для такого співробітництва є невіра людей у те, що вплив на владу може бути дієвим і ефективним.

33% вважають, що заважає неготовність органів влади співпрацювати з громадськістю. 30,2% опитаних вважають, що це - непрозорість органів влади і відсутність інформації про її рішення. 23,6% опитаних вважають, що заважає співпраці громадськості з владою пасивність і байдужість людей.

Окрім того, опитані українці висловили думку, чим передовсім мають займатися громадські організації.

42,5% громадян вважають, що першорядними завданнями громадських організацій має бути контроль діяльності влади. 39,3% опитаних вважають, що громадські організації повинні надавати людям юридичну та іншу допомогу у відстоюванні їхніх прав, а 36,6% опитаних сказали, що громадські організації повинні допомагати соціально незахищеним групам населення, таким як: інваліди, багатодітні сім'ї тощо.

Опитування проводилося фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерева з 18 по 27 вересня 2011 року в 24-х областях, АР Крим, місті Києві та місті Севастополі.

В цілому, було опитано 2010 респондентів у віці від 18 років і старше. Помилка вибірки не перевищує 2,2%, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: