ПІДПРИЄМЦІ ПІШЛИ В ТІНЬ І "ВИМЕРЛИ" В 2,5 РАЗИ

Четвер, 13 жовтня 2011, 18:47

Запровадження Податкового кодексу призвело до відходу в "тіньовий" сектор більше 30% малого бізнесу країни.

Про це повідомив глава Ради підприємців при Кабінеті міністрів Леонід Козаченко під час засідання Економічної ради громадських об'єднань, асоціацій промисловців, підприємців і роботодавців у четвер.
    
"Більше 30% малого бізнесу України пішло в тінь через неможливість пристосуватися до Податкового кодексу і забезпечити виконання передбачених ним вимог. Малому бізнесу дуже важко пристосуватися до такого важкого податкового законодавства, оскільки навіть великий бізнес вважає Податковий кодекс дуже складним", - сказав він.

За словами Козаченка, існуюче податкове законодавство дуже важке, в ньому містяться складні норми, з якими не можуть до кінця розібратися самі податківці.

Крім того, глава Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах в ході засідання повідомив, що в другому кварталі 2011 року кількість фізичних осіб-підприємців скоротилося більш ніж у 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року - з 83 тисяч до 31 тисяч.

У свою чергу глава ДПС Олександр Клименко повідомив, що фахівці Державної податкової служби почали застосовувати новий механізм пошуку громадян, залучених до тіньової зайнятості - моніторинг рекламних оголошень, в яких пропонуються послуги гувернанток, репетиторів, ремонтників, надомних перукарів і навіть екстрасенсів.

"Ця програма буде працювати і надалі. Оскільки я вважав і вважаю, що причиною безправ'я і низької оплати праці найманих працівників є добровільна згода на працевлаштування "без паперів". Ми, як можемо, переконуємо громадян, що робота без документів - це експлуатація, а не цивілізовані трудові відносини", - заявив Клименко.

Крім цього, він нагадав, що головним джерелом інформації для податківців є база ідентифікаційних кодів.

"Ми відбираємо з цієї бази тих, хто не декларує ніяких доходів протягом тривалого часу і з'ясовуємо, чи дійсно людина ніде не працює і не веде ніякої підприємницької діяльності або просто не вважає за потрібне повідомити про це податковим органам. Але банківська таємниця для нас - табу, і в пунктах обміну валют ми ні за ким не стежимо", - підкреслив Клименко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування