Венеціанська комісія розкритикувала вибори від Януковича

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 18:52

Венеціанська комісія жорстко розкритикувала зміни до закону про вибори.

Про це повідомив заступник глави партії "Батьківщина", колишній віце-прем’єр Григорій Немиря, який брав участь у засіданні Венеціанської Комісії.

"Запропонований проект закону не був тим, який представники Венеціанської Комісії обговорювали з представниками української влади. Він також не є тим, який було рекомендовано Резолюцією ПАРЄ 1755", - говориться у висновках Венеціанської комісії, зазначив Немиря.

"Вибори за змішаною системою і виборчий бар’єр, а також заборона на участь у виборах виборчих блоків є рішенням правлячої більшості, яке вона зробила в односторонньому порядку і без консультацій з представниками інших політичних партій і громадянського суспільства", - цитує висновки комісії прес-служба партії "Батьківщина".

У зв’язку з цим, Венеціанська комісія нагадала, що довіра до чесності виборчих правил є ключовим для проведення демократичних виборів.

Комісія, зокрема, зазначила, що внесення фундаментальних змін у виборчу систему без широкої публічної дискусії може скомпрометувати легітимність проекту закону про вибори.

Також наголошується, що "рішення про вибір виборчої системи мусить бути результатом широких і відкритих дискусій у парламенті за участю усіх політичних партій".

"Зміна виборчої системи не повинна підривати довіру виборців, політичних партій та громадянського суспільства до виборчого процесу", - цитує комісію партія.

Також у висновках говориться, що виборче законодавство не має надавати переваг інтересам однієї політичної партії.

Водночас, радник президента Марина Ставнiйчук, яка те була на засіданні, повідомила, що Венецiанська комiсiя звертає увагу на необхiднiсть серйозного доопрацювання законопроекту про вибори в Українi, хоча загалом роботу над ним оцiнює позитивно.

"Є низка вдосконалених порiвняно з чинним законом положень, але загалом (комісія) зауважує, що проект треба серйозно покращити, аби правила були зрозумiлими всiм учасникам виборчого процесу", - цитує Ставнiйчук "Інтерфакс-Україна".

За її словами, Венецiанська комiсiя провела "серйозну квалiфiковану дискусiю щодо законопроекту, розробленого робочою групою пiд керiвництвом мiнiстра юстицiї Олександра Лавриновича".

Ставнiйчук додала, комiсiя схвалює i вважає "надзвичайно позитивним" те, що президент України рекомендував мiнiстровi юстицiї та робочiй групi передати вiдповiднi напрацювання українському парламенту.

Вона також зазначила, що Венецiанська комiсiя сподiвається, що вже створено умови для полiтичного дiалогу мiж бiльшiстю та опозицiєю з питань змiсту виборчого законодавства.

Ставнійчук також нагадала, що в парламентi є кiлька законопроектiв щодо виборчого законодавства i, зокрема, законопроект вiд опозицiї.

За її словами, Венецiанська комiсiя нагадує, що обрання виборчої системи має бути зроблене так, щоб зберiгалася довiра до чесностi виборчих прав, що є ключовим для проведення демократичних виборiв.

Ставнiйчук також зазначила, що Венецiанська комiсiя схвалює, що в українському парламентi перебуває проект виборчого кодексу.

Вона нагадала, що президент України останнiм часом звертає увагу на те, що цей кодекс необхiдно розробити й ухвалити.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування