Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці хочуть відібрати активи "Нафтогазу"

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 18:16

Американська компанія Merchant повідомила владі Україні, що борг "Нафтогазу" буде "примусово виконано" за рахунок англійських активів НАК.

У зв’язку з реструктуризацією "Нафтогазу" американська корпорація Merchant, що отримала у 2006 році право вимоги заборгованості компанії перед структурами "Газпрому", 30 вересня повідомила уряд України, Міненерговуглепром і НАК про те, що основний борг "Нафтогазу" перед корпорацією будуть підлягати примусовому виконанню за рахунок англійських активів "Нафтогазу".

Окрім того, стало відомо, що Merchant також подала позов проти України до Європейського суду з прав людини.

Таким чином, існує ймовірність того, що корпоративна заборгованість "Нафтогазу" буде трансформована в державний борг.

Як стало відомо DT.UA, корпорація Merchant, що претендує на акції, якими володіє "Нафтогаз" у статутному капіталі британської компанії JKX Оil&Gas Limited, нагадала про свої права у зв'язку з дорученням президента Януковича Кабміну підготувати проект програми реформування НАК.

"Ми стурбовані тим, що дане доручення може порушити права корпорації Merchant як кредитора "Нафтогазу", і ми офіційно повідомляємо уряд України про права корпорації Merchant на акції", - йдеться у документі.

Зокрема, мова йде про судове рішення, винесене в Україні у 2006 році, про стягнення близько 24,7 мільйона доларів на користь Merchant.

Рішення було визнано англійськими судами 28 лютого 2011 року і дає корпорації право на стягнення в Англії боргу разом з відсотками та юридичними витратами.

Незважаючи на це, "Нафтогаз" подав необґрунтовані заяви до Вищого господарського суду України про скасування судового рішення 2006 року.

Це і було зроблено Вищим господарським судом України 7 квітня 2011 року, а справу було передано на новий розгляд українськими судами.

Проте 14 липня 2011 суддя Девід Стіл у Високому суді Англії відмовився визнати або застосувати рішення ВГСУ від 7 квітня 2011 року на тій підставі, що останнє грубо порушило принцип правової визначеності і права корпорації Merchant на справедливий суд згідно зі ст. 6 Європейської конвенції про права людини.

Відповідно, судове рішення 2006 року продовжувало залишатися чинним з точки зору права Англії і, таким чином, підлягає примусовому виконанню в Англії.

"Хоча "Нафтогаз" подав апеляцію на судове рішення Стіла, ми вважаємо, що у корпорації Merchant є хороші шанси на успіх в апеляційному провадженні і що в кінцевому підсумку ми зможемо примусово забезпечити її права за рахунок акцій (а саме - за рахунок акцій, якими володіє "Нафтогаз" у статутному капіталі компанії JKX Оil&Gas Limited)", - йдеться в документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...