Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кожен 5-й суддя стикається з тиском - дослідження

Понеділок, 14 листопада 2011, 09:57

Кожен п’ятий суддя стикається з тиском із боку виконавчої влади.

Про це свідчать результати моніторингу незалежності суддів, який проводився Центром суддівських досліджень, пише "Комерсант-Україна".

Так, частина суддів зізналися, що стикалася з тиском з боку представників виконавчої влади (20,8%), представників законодавчої влади (17,3%), прокурорів (18,5%), а також із боку керівників своїх судів (11,9%) і судів вищих інстанцій (11%).

"Можна констатувати посилення впливу представників законодавчої й виконавчої влади на суддів вищих і апеляційних судів при розгляді конкретних судових справ. Існує загроза створення нової системи політичного впливу на суддів за допомогою позапроцесуального тиску на них представників судів вищих інстанцій", - говориться у результатах моніторингу. 

При цьому лише 9,2% опитаних відповіли ствердно на запитання, чи довіряє суспільство судовій владі. Ще 20,8% суддів вважають, що суспільство судам не довіряє, а 70% опитаних вважають, що їм довіряють частково. 

Перший заступник комітету Верховної ради з питань правосуддя Юрій Кармазін (НУНС) не здивований. "Коли я спілкуюся з суддями, вони говорять, що їм соромно зізнаватися, що вони працюють у суді", - сказав він газеті.

Крім того, 57,3% суддів не вважають нову систему органів суддівського самоврядування, яка запрацювала після судової реформи 2010 року, ефективнішою за попередню.

Також 56,9% суддів не вважають Вищу раду юстиції незалежним органом, а 60,7% опитаних відповіли негативно на запитання, чи сприяє діяльність ВРЮ утвердженню незалежності судової влади. 

90% суддів вважають, що їхня безпека не забезпечується на належному рівні.

Що стосується рівня забезпечення соціальних гарантій, 86,1% суддів вважають, що з набуттям чинності судовою реформою вони були звужені, і лише 1,8% опитаних вважають, що соціальні гарантії суддів були посилені.

На запитання, яку зарплату судді вважають достатньою, щоб почуватися незалежними, 12,5% суддів апеляційних госпсудів відповіли, що вона має становити 120 тис. грн (у середньому судді цій інстанції вважають, що вони повинні отримувати близько 30 тис. грн).

9% суддів Верховного суду вважають справедливою для себе зарплату у 80 тис. грн (у середньому судді ВС оцінили необхідний рівень свого забезпечення приблизно в 46 тис. грн).

Середній показник бажаної зарплати серед суддів загальних судів першої інстанції –

20 тис. грн, вищого спеціалізованого з розгляду цивільних і кримінальних справ – 46 тис. грн. 

Участь у анонімному опитуванні взяли 579 суддів судів різних інстанцій (8-9% від загальної кількості суддів) із 7 областей, Автономної республіки Крим і Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: