Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Северінсен: двопартійна система в Україні призведе до поляризації

П'ятниця, 18 листопада 2011, 15:02

Україні потрібен закон про вибори, який дозволив би виборцям контролювати обраних депутатів.

Про це заявила колишня співдоповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен на зустрічі з українською громадськістю, передає "Німецька хвиля".

Попередній закон про вибори депутатів парламенту не дозволяв виборцям робити свідомий вибір серед політичних партій, оскільки партійні списки були закритими й контролювалися партійними зверхниками, зазначила Северінсен.

Не набагато кращим вона вважає і той закон, який існував раніше. Оскільки тоді, на її думку, обраний за мажоритарною системою кандидат міг перейти до владного табору і жодним чином не відповідати за свою опозиційну виборчу програму.

"Я не можу вказувати вам, яка політична система є для України кращою, але виборці в умовах демократії мають право впливати на обраних ними людей", - сказала Северінсен.

Екс-співдоповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ також наголосила на важливості політичної конкуренції.

Вона назвала нормальним такий стан політичної системи, коли політичні сили, що перебувають при владі, після виборів можуть стати опозицією, і навпаки, теперішня опозиція - здобути симпатії виборців і прийти до влади.

Водночас, Северінсен застерегла Україну від мавпування американської двопартійної політичної моделі.

"Двопартійна система в умовах України загрожує поляризацією суспільства та поділу його на два непримиренні табори, наприклад, за територіальною ознакою: на схід та захід", – пояснила вона.

Северінсен звернула увагу на те, що в Україні існує багато точок зору на вирішення нагальних суспільно-політичних проблем. На її думку, це має віддзеркалюватися в розмаїтті "політичного ландшафту" держави.

Як відомо, 17 листопада Верховна Рада ухвалила закон про вибори до парламенту, за яким вибори відбуваються за змішаною системою (50% - за мажоритарною, 50% - за пропорційною), блоки у виборах не беруть участі, а в парламент проходять ті партії, які подолають 5%-ий бар’єр.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування