Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичу чинили опір у його "таборі" через декриміналізацію

Понеділок, 21 листопада 2011, 11:41

Деякі "регіонали" й "силовики" пручалися ухваленню закону про декриміналізацію економічних злочинів, який ініціював президент.

Про це сказав керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"В опозиції до цього закону була не лише опозиція, але й багато представників влади. Його важко сприймали депутати правлячої більшості й співробітники правоохоронних органів", - заявив він.

"Політична воля йде від однієї особи – від глави держави, який проводив наради з усіма, хто має у своєму розпорядженні слідчі повноваження. Розмова була досить серйозна", - сказав Портнов.

За його словами, "маючи такі повноваження, як зараз у Віктора Януковича, теоретично могло бути вигідним не змінювати ситуацію – але він на це не пішов".

"Був опір силовиків – деякі з них схвалювали гуманізацію певних статей Кримінального кодексу, але тільки тих, які стосувалися не їхніх відомств, а сусіда, який сидів за столом", - повідомив Портнов.

"Але в результаті було знайдено консенсус, і тільки після цього законопроект пішов у парламент. Тобто це не якась легковажна дія, а абсолютно продуманий, наповнений статистичними й аналітичними матеріалами закон", - зазначив він.

"Потрібно було дуже акуратно ставитися до поправок, тому що іноді поправка, яка видасться демократичною, може розбалансувати весь закон, і доведеться дописувати якісь компенсатори, щоб це не стимулювало до вчинення злочину", - пояснив радник президента.

Коментувати те, що не пройшла поправка про декриміналізацію ст. 365 КК, що дозволяла Юлії Тимошенко вийти на волю. Портнов не захотів: "Я вважаю для себе неетичним коментувати ситуацію з Юлією Володимирівною".

"Можу лише сказати, що цей закон виник до настання усіх подій, пов'язаних із її арештом. Ми над ним працювали чотири місяці (із червня). Його темою є гуманізація й декриміналізація економічних злочинів – і тільки. Це закон про економіку", - заявив Портнов.

"Декриміналізація ст. 365 КК – не тема цього закону. Можна було, звісно, останнім абзацом причепити до закону що-небудь із агропромислового комплексу, з металургії або космонавтики, і це теж було б законом. Але тематично він спрямований на пожвавлення інвестиційного клімату, він під це писався", - пояснив він.

Як відомо, 15 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому закон щодо декриміналізації низки економічних злочинів. При цьому депутати не виключили з Кримінального кодексу статтю 365, за якою обвинувачено Юлію Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: