Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін "витрусить" 15% офшорних грошей

Вівторок, 22 листопада 2011, 09:21

Кабмін планує отримати 1,15 млрд. грн. додаткових доходів за рахунок введення 15-відсоткового пенсійного збору з операцій з офшорними юрисдикціями.

Без його сплати будь-які перерахування коштів або експортні поставки стануть неможливі, пише газета "Коммерсантъ-Украина".

У розпорядженні видання опинилася урядова презентація проекту змін до закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", в якому пропонується з 1 січня 2012 року ввести новий збір з операцій з офшорними юрисдикціями.

Збір у розмірі 15% від бази оподаткування буде введений на п'ять років.

Під адміністрування потраплять операції з перерахування коштів на користь нерезидента, зареєстрованого в офшорній зоні, або на рахунки, відкриті на такій території, а також в межах виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом.

Окрім того, митні органи зможуть заборонити експорт товарів або послуг в офшори, який здійснюється без пред'явлення документа, що підтверджує оплату збору.

Контроль за виконанням закону будуть здійснювати банки - без факту сплати податку фінустанови не зможуть здійснювати перерахування коштів на офшорні території.

"Збір буде сплачуватися до перерахування коштів за кордон, за безгрошової форми - під час виконання зобов'язань", - йдеться у презентації.

"У нас логіка така: оскільки бізнес має надприбутки, то сплатити 15% йому не складе труднощів. Ця норма не буде поширюватися на дивіденди, кредити, а лише на операції купівлі-продажу, переуступки прав або продаж боргів", - пояснює джерело видання в уряді.

В уряді не відкидають, що сума збору може вирости з 1 до 4 млрд. грн. за рахунок перегляду переліку офшорних зон, над чим зараз і працюють Мінфін і Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, останній раз список змінювався в лютому цього року. Зараз, за даними співрозмовника газети, він може поповнитися Ліхтенштейном і кількома кантонами Швейцарії.

"Кіпр, наприклад, який вже п'ять років займає перше місце за обсягом інвестицій в Україну та з України, ми внести не можемо. Не буде там і Люксембургу", - зазначає джерело.

Окрім того, за словами народного депутата і радника президента Анатолія Кінаха, введення нового збору, швидше за все, не принесе очікуваного економічного ефекту.

"Разові фіскальні заходи не мають довгострокового впливу. І Кабмін повторює свою помилку, зроблену при підготовці пенсійної реформи, коли, зокрема, підвищили пенсійний вік, не провівши реформу ринку праці", - говорить Кінах.

"Про створення сприятливих умов вже ніхто не говорить. На рівень корупції та проблеми судової системи звертають менше уваги, ніж на наповнення бюджету. Акценти та пріоритети розставлені неправильно", - обурена виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко.

"Бізнес гнучкий і пристосується до нових умов. Будуть переходити з однієї офшорної зони в іншу, і мати на це всі законні підстави", - додає вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...