Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин побоюється, що депутати даремно витратять час

Середа, 9 листопада 2011, 18:38

Узгоджений законопроект про вибори повинен включати в себе всі рекомендації Венеціанської комісії, за винятком тих, які суперечать Конституції.

Таку думку озвучив спікер Верховної Ради Володимир Литвин у середу в ході офіційного візиту до Санкт-Петербурга.

Він нагадав, що за рішенням всіх фракцій у парламенті була створена комісія з розробки узгодженого законопроекту.

"Я дуже хочу, щоб комісія направляла свої зусилля не на розмови про те, який хороший чинний закон про вибори... Мова йде не про те, хто виграє або програє - мова йде про те, що необхідно країні", - сказав Литвин.

На його думку, необхідно врахувати той факт, що кожний наступний склад парламенту значно гірше попереднього.

"Потрібно дивитися на те, що проблема лежить і у виборчій системі, яка робить депутата абсолютно неприв'язаним в плані відповідальності перед народом, перед суспільством і прив'язує його до волі партії, точніше кажучи, лідера партії", - підкреслив спікер.

Литвин висловив переконання, що "головне не закон, а головне: як буде організований виборчий процес, як буде організоване голосування і як буде організовано підрахунок голосів".

"Якщо депутати на завтрашньому засіданні (комісії по роботі над законопроектами) не прийдуть до єдиної думки, не візьмуть один з законів і не розглянуть уважно рекомендації Венеціанської комісії і не знайдуть компромісів, то будемо вважати, що ми даремно витратили час, тому що доведеться повернутися до розгляду всіх законопроектів", - сказав він.

Спікер також вважає, що "необхідно врахувати практично всі рекомендації Венеціанської комісії, за винятком двох, які суперечать чинній Конституції - це термін проживання в Україні (пропозиція Венеціанської комісії дозволити брати участь у виборах особам, які прожили в Україну менше 5 років), а також заборону брати участь у виборах особам, які мають судимість".

При цьому спікер підкреслив, що всі інші пропозиції Венеціанської комісії повинні бути враховані з тим, щоб зняти будь-які звинувачення в тому, що новий закон підганяється під якусь конкретну політичну силу.

Литвин також висловив переконання в тому, що виборча система буде змінена, зазначивши, що навряд чи буде підтримано його пропозицію про введення повністю мажоритарної системи виборів.

"Я вважаю, що компроміс - 50 на 50 (змішана система виборів)", - сказав Литвин.

Він підкреслив, що питання про прохідний бар'єр повинен обговорюватися.

На думку Литвина, необхідно дозволити участь виборчим блокам у виборчій кампанії для того, щоб і після цього обговорювати рівень прохідного бар'єру, який має бути рівним для виборчих блоків і для політичних партій.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...