Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейський суд розгляне скаргу Луценка ще до винесення йому вироку?

Вівторок, 27 грудня 2011, 08:23

Європейський суд з прав людини може розглянути скаргу екс-голови МВС України Юрія Луценка ще до завершення суду над ним в Україні.

Таку думку висловив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров в інтерв’ю BBC-Україна.

"Щодо справи Юрія Луценка, то вона вже теж пройшла комунікацію, і я думаю, що вона скоро розглядатиметься. На мою думку, це буде навіть швидше, ніж закінчиться суд над екс-міністром", - сказав він.

На думку Захарова, "рішення за його скаргою про порушення права на свободу і особисту безпеку і про політичне переслідування може з’явитися вже ближчим часом".

Коментуючи повідомлення про те, що представники двох країн Євросоюзу – скандинавських - стежитимуть за розглядом справи Юрія Луценка, правозахисник сказав:

"Це рішення Євросоюзу, який вважає за необхідне напряму отримувати інформацію про те, що відбуватиметься зі справами у Європейському суді. Це свідчить про увагу ЄС до таких справ". 

Захаров також наголосив, що "Данський гельсинський комітет має представника в Україні, він відвідує судові процеси, пише детальні звіти, зустрічається із багатьма людьми, приміром, двічі зустрічався із генеральним прокурором України".

"Іноземці стежать за ходом справ Тимошенко і Луценка, і висновки, що їх вони роблять, абсолютно невтішні для української держави. Як і наші експерти, вони вбачають серйозні порушення прав людини у цих справах", - заявив він.

Захаров також нагадав, що Європейський суд з прав людини розглядатиме скарги Юлії Тимошенко і Юрія Луценка у пріоритеному порядку, "бо в них згадуються порушення норм Європейської конвенції і передусім статті 18".

"Якщо Європейський суд визнає, що ця стаття порушена, це означатиме, що він визнає переслідування за політичними мотивами. Що є дуже серйозним звинуваченням для країни, що є членом Ради Європи. Членство у цій організації означає, що в країні немає політичних переслідувань під виглядом кримінальних", - наголосив правозахисник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: