Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" хотів викупити нашу "трубу" - і завів у "глухий кут"

Понеділок, 16 січня 2012, 08:00

Переговори з Росією про зниження ціни російського газу для України зайшли в глухий кут.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерго України.

Голова Міненерго Юрій Бойко в п'ятницю заявив, що Росія відмовляється надати гарантії завантаження української газотранспортної системи (ГТС).

"Позиція Росії полягає у формуванні надлишкових транзитних потужностей, що не влаштовує Україну. Ми хочемо гарантії завантаження", - сказав він.

Раніше Бойко заявляв, що Україна планує скоротити закупівлі газу в Росії удвічі.

Між тим, і в питанні створення газотранспортного консорціуму точаться суперечки.

"Наша пропозиція – консорціум, у якому частка України становитиме 34%, Росії і європейських партнерів – 33%", - повідомив співрозмовник газети в Адміністрації президента України.

"Росія ж наполягає як мінімум на 50%-й частці "Газпрому", - пояснює джерело в Міненерго.

За словами співрозмовника в АП, з боку "Газпрому" навіть надходила пропозиція викупити ГТС за $4 млрд, однак українська сторона відмовилася вести переговори про продаж. 

Співрозмовник газети в Міненерго каже, що переговори зайшли в глухий кут, і "поки Україна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік".

"У майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. Цього року ми хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - пояснив співрозмовник.

Скорочення споживання газу, насамперед, відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від його купівлі в Росії, повідомило джерело в Міненерго.

За його словами, цього року з 33 млрд кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, "Нафтогаз" повинен буде купити лише 27 млрд кубометрів, а 6 млрд кубометрів – Ostchem. 

"Опротестовувати контракти першими ми не збираємося", - заявили газеті в АП.

Але деякі експерти вважають, що домогтися зниження обсягу закупівель без міжнародного суду буде проблематично, бо Україна за угодами 2009 року зобов’язана оплачувати 33 млрд. кубометрів на рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування